Comença la campanya pel referèndum sobre la independència d’Escòcia

  • La comissió electoral fa un repartiment estricte dels diners que s'hi destinaran

VilaWeb
Redacció
30.05.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Avui comencen setze setmanes de campanya oficial del referèndum sobre la independència d’Escòcia, que es farà el 18 de setembre. La comissió electoral ha designat els dos principals actors, Yes Scotland, favorable a la independència, i Better Together, partidaris de la unió amb el Regne Unit. La comissió electoral posa un límit d’un milió i mig de lliures de despesa de campanya, tant per al sí com per al no. I en fa una distribució d’acord amb el pes electoral de cada partit. D’aquesta manera, per la banda del sí, el Partit Nacional Escocès (SNP) té assignades 1.344.000 lliures i els Verds, 150.000. I per part del no, els laboristes, 831.000; els conservadors, 399.000; i els liberal-demòcrates, 204.000.

La campanya comença en un moment en què els sondatges sobre la intenció de vot han anat indicant un augment progressiu dels partidaris del sí, que s’acosten als favorables a la unió, fins ara sempre majoritaris d’acord amb aquests estudis d’opinió.

La batalla d’arguments favorables i contraris a la independència s’intensificarà d’ara endavant. Poc abans de començar la campanya, els governs de Londres i d’Edimburg han publicat sengles estudis sobre el cost i el benefici econòmic i fiscal de la independència d’Escòcia, amb dades totalment oposades. L’executiu de David Cameron assegura que cada escocès perdria 1.400 lliures anuals (uns 1.720 euros) per culpa de la independència. En canvi, el govern d’Alex Salmond prediu que, quinze anys després de la independència, les finances públiques escoceses serien ‘fortes’ i ingressarien uns 5.000 milions de lliures anuals (6.155 milions d’euros) més que ara, l’equivalent a 1.000 lliures (1.230 euros) per ciutadà.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any