Guia de la BBC als seus periodistes per a cobrir el referèndum d’Escòcia

  • El consell de govern de l'ens de radiotelevisió públic britànic elabora unes directrius després de les crítiques per biaix antiindependentista

VilaWeb
Martí Crespo
30.05.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

D’ací a setze setmanes els escocesos més grans de setze anys podran passar decidir si volen que el seu país sigui independent respecte de la Gran Bretanya. Queden setze setmanes, doncs, perquè els partidaris del sí i del no convencin els indecisos cap a la seva opció, ara mateix decantada lleugerament cap a l’unionisme. La BBC, després de rebre crítiques per biaix antiindependentista en la cobertura de la campanya, ha elaborat unes directrius sobre la manera de tractar la informació del referèndum que s’han d’aplicar des d’avui al 18 de setembre.

La guia, de tretze pàgines, fou aprovada a mitjan març pel consell de govern de la BBC després d’un període de consultes i s’adreça a tots els periodistes de la cadena pública britànica que, d’una manera o una altra, toquin qüestions relacionades amb el referèndum escocès.

La guia explicita amb detall tot d’aspectes que s’hauran d’observar escrupolosament des d’avui fins al 18 de novembre. Per exemple, que la BBC no farà cap enquesta sobre la intenció de vot dels escocesos ni comentarà el nombre de missatges electrònics o de text rebuts expressant el suport o el rebuig a la independència. També s’hi estipula que qualsevol programa que normalment no parli de política o els que conviden sovint personalitats polítiques hagin d’informar-ne prèviament als responsables superiors. I s’hi estableix que el dia de la votació, l’ens de radiotelevisió públic britànic no podrà cobrir cap informació sobre el referèndum fins que no es tanquin els col·legis electorals, al vespre.

El consell de govern de la BBC diu que ‘els consells volen proposar un marc amb què els periodistes i productors de continguts puguin oferir informació imparcial i independent i donin a l’audiència una cobertura neta i escrupolosa respecte de les polítiques i campanyes dels partits i grups més destacats implicats en el referèndum’.

Crítiques a la BBC

La guia sobre el referèndum d’Escòcia arriba enmig de la polèmica que ha envoltat la BBC sobre el tractament del referèndum fins ara. La tardor passada, el professor John Robertson, de la Universitat de l’Oest d’Escòcia, va publicar un extens estudi a partir de l’anàlisi de 730 hores d’informació sobre la campanya escocesa a BBC Scotland i Scottish Television (STV) entre el setembre del 2012 i el setembre del 2013. La imparcialitat de tots dos mitjans hi era posada en qüestió: en el cas de la BBC, 317 notícies eren favorables a la campanya del no i 211, del sí. La resposta de BBC Scotland a les dades de Robertson, segons que sembla, fou una campanya de descrèdit.

Les crítiques al tractament que la BBC sol dispensar dels afers d’Escòcia no són d’ara. La web Scotlandshire, un joc de paraules que converteix el nom del país en un mer comtat anglès, fa anys que denuncia exemples de cobertura esbiaixada de la cadena pública.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any