Jaume Sastre, tres setmanes en vaga de fam per l’escola en català

  • El professor d'institut se sent dèbil, però determinat a continuar la protesta, pel cap baix, fins al trentè dia

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
29.05.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Decidit a continuar i posant la vida a les mans del president José Ramón Bauzá, el professor de llengua Jaume Sastre ha complert ja la tercera setmana de vaga de fam. És la seva contundent mesura de protesta contra la política educativa del govern balear, que ha menystingut durant tot el curs les reivindicacions de docents i pares arran del polèmic decret que discrimina el català a les aules. Sastre comença a trobar-se dèbil de salut, però manté la ment forta com el primer dia. ‘Potser és qui té més moral de tots!’, diu, admirat, el músic i ex-professor Biel Majoral, que li fa de portaveu ara que Sastre no pot atendre els mitjans a causa del seu estat. 

Jaume Sastre passeja una mica al matí, atén cada volta menys visites i demà es farà una anàlisi completa de sang per controlar l’evolució de la salut. Fa vint-i-dos dies que va començar la vaga de fam i té la determinació de fer-ne no pas menys de trenta. A partir d’aleshores, s’entra en una fase més greu, i si el govern encara no ha fet cap gest discutiran com continuen la protesta. ‘És un lluitador nat’, diu Majoral, que destaca la gran quantitat de gent que l’anima i l’equip de suport que li fa costat. 

‘Va cap a trenta dies de vaga, això és segur. Esperam que el govern faci algun moviment, però ja heu vist què diu Bauzá. Sembla que el PP no hagi perdut cap vot’, explica. Es refereix a les declaracions del president defensant el manteniment del full de ruta del govern. No sembla, doncs, tenir cap intenció d’asseure’s a parlar amb els mestres. Però Sastre, el seu equip de suport i, en general, l’Assemblea de Docents mantenen el desafiament. I confien que arribarà el moment que Bauzá haurà d’escoltar-los i parlar-hi. 

Jaume Sastre, de 55 anys, encara no ha rebut cap visita ni trucada del govern, però sí de membres del PP a títol individual i de desenes i desenes de persones, centres educatius i associacions, que s’han adherit a la seva causa. ‘Això l’anima molt, i diu que continuarà mentre el govern no faci cap pas. Si Bauzá és conscient de què significa una vaga de fam, sobretot amb tot el moviment que hi ha al darrere, no crec que pugui aclucar els ulls’, diu Biel Majoral. 

Suport de tota mena

El suport a Sastre arriba de tot arreu i de gent de tots els colors polítics, entre els quals tres ex-presidents del govern. Ahir el diputat d’ERC Alfred Bosch va fer arribar el cas al congrés espanyol amb una pregunta al ministre Soria. El suport també s’estén a la xarxa, bé a través de la campanya d’autofotos promoguda per Help Catalonia, bé amb missatges a la pàgina de Facebook, al seu bloc de +VilaWeb o a Twitter. Qui vulgui fer-ho personalment també pot anar fins a la Casa Llarga de Palma, al costat de So n’Espases, on hi ha un llibre de visites per deixar constància dels suport i solidaritat. 

Pendents de la Diada per la Llengua i la taula rodona de dimarts

Dissabte arriba una cita important, la Diada per la Llengua. Serà una nova oportunitat per a mesurar la força de la defensa de l’escola pública en català. Per això l’Obra Cultural Balear ja ha fet una crida a participar-hi i a omplir la plaça Major de Palma de llaços amb la senyera. L’altra data important serà dimarts: a la Casa Llarga on s’ha instal·lat Sastre es farà una taula rodona amb docents i tots els partits que defensen el diàleg amb la conselleria d’Educació i la derogació del tractat de llengües. Tots els partits que, sumats, doblen els vots del PP en les eleccions europees de la setmana passada. 

La vaga de fam és ‘una reacció contra les agressions, el maltractament i les vexacions’, diuen els responsables de la campanya de suport a Sastre. I afegeixen: ‘L’educació ha estat segrestada per un govern que actua de manera unilateral i temerària. Després de dos anys, la vaga de fam és una resposta al desprestigi, expedients, imposicions, atacs a la llengua, retallades i al foment de l’escarni contra l’escola pública en català.’

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any