Rafael Blasco, de l’antifranquisme a la presó per corrupció

  • L'ex-conseller, condemnat a vuit anys per haver malversat fons públics destinats a cooperació

VilaWeb
Redacció
29.05.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El Tribunal Superior de Justícia valencià ha imposat vuit anys de presó i vint d’inhabilitació a l’ex-conseller Rafael Blasco pel cas cooperació. el tribunal el considera autor de delictes continuats de malversació de diners públics, tràfic d’influències, prevaricació administrativa i falsedat de documentació oficial. Quan Blasco era conseller, va cometre fraus en les concessions i desviament de subvencions a entitats que treballaven en projectes de cooperació. Acaba així una vida política que va començar essent militant antifeixista i que va continuar, uns quants anys més tard, com a conseller del govern de Francisco Camps.

Rafael Blasco, nascut a Alzira el 1945, és doctor en dret i casat amb Consuelo Ciscar, actual directora de l’IVAM i germana del dirigent del PSPV Ciprià Ciscar.

De jove va militar al Partit Comunista Espanyol, al Moviment Comunista d’Espanya i, finalment, al Front Revolucionari Antifeixista i Patriota (FRAP). Del FRAP va passar al PSPV, i als anys vuitanta va ser conseller socialista de la Generalitat Valenciana. Va ser destituït el 1989 pel president Joan Lerma després de la denúncia d’una directora general de la seva conselleria, que el va acusar de suborn.

Pocs anys després, el 1993, va impulsar Convergència Democràtica Valenciana, amb la idea d’aplegar els sectors nacionalistes valencians. Al cap de dos anys va tornar al consell, ja integrat en el PP d’Eduardo Zaplana, que va guanyar les eleccions del 1995.

Blasco ha dirigit unes quantes conselleries, d’aleshores ençà. Després de Zaplana, va mantenir-se al govern amb José Luis Olivas, després amb Francisco Camps i finalment amb Alberto Fabra. Vint-i-tres anys després d’haver estat destituït per Lerma arran d’un presumpte cas de corrupció política, fou apartat per Alberto Fabra de les funcions de portaveu del grup del PP a les corts a causa del cas Cooperació; i, després, del grup parlamentari. Blasco ha mantingut l’escó ben bé fins al final, és a dir, fins que no s’ha fet pública la sentència que el condemna.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any