Jiménez Villarejo s’aferra a l’escó de Podem

  • Reitera l'oposició al dret de decidir dels catalans, malgrat la defensa que en fa la formació i Pablo Iglesias

VilaWeb
Redacció
28.05.2014 - 12:20

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Podem va comunicar a VilaWeb que el jurista Carlos Jiménez Villarejo no seria eurodiputat, malgrat haver estat escollit com a número tres de la llista. Ell mateix havia avisat abans de les eleccions que renunciaria a l’escó si era elegit. Però avui ha sorprès amb unes declaracions en una entrevista a El País: hi diu que té intenció de mantenir-lo i, a més, hi reitera l’oposició al dret de decidir dels catalans, una opinió que contradiu la defensa del dret d’autodeterminació que feia Podem en el programa electoral i que també va palesar el líder de la formació, Pablo Iglesias, en una entrevista a VilaWeb.

Fonts de Podem van comunicar ahir a VilaWeb que Villarejo, de setanta-vuit anys, no aniria a Brussel·les per motius d’edat, i que el seu lloc l’ocuparia la sisena de la llista, Tània González, de trenta-un any, professora de Formació Professional nascuda a Àvila.

El comunicat oficial de Podem encara no ha arribat. En canvi, Villarejo diu en una entrevista que avui publica El País: ‘Sí, en prendré possessió [de l’escó].’ Li demanen pel seu compromís de renunciar-hi, i diu: ‘Si vostè ho diu, devia dir això.’

Segons que ha pogut saber VilaWeb, la posició de la formació es manté i Villarejo no anirà a Brussel·les, malgrat les declaracions publicades per El País. La decisió definitiva es podria prendre aquest cap de setmana en la reunió de la direcció de Podem.

És evident, a més, que la posició de Jiménez Villarejo sobre el dret de decidir dels catalans topa amb la posició oficial del partit, expressada en el programa electoral, en el punt 2.2 (pdf), de defensa del dret d’autodeterminació, i amb les declaracions de Pablo Iglesias, el número 1 del partit, que s’hi manifesta obertament favorable.

Villarejo, en canvi, diu avui a El País: ‘M’oposo a la consulta, i encara més de la manera com s’ha plantejat, que em sembla tramposa i capciosa. Podem és un moviment molt ampli i en el seu programa fa una referència vaga al dret de decidir dels pobles i no s’al·ludeix a Catalunya. Per què no consultem els ciutadans sobre quines mesures cal aplicar sobre els desnonaments i col·loquen la banca al seu lloc?’

Informació relacionada: 

Podemos sacseja el mapa polític espanyol, amb cinc eurodiputats

Entrevista a Pablo Iglesias: ‘Si els catalans volen marxar, no hi ha res a discutir’

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any