‘Poques voltes es troben en una plaça dues tradicions declarades patrimoni de la humanitat’

  • A Algemesí actuaran demà les muixerangues amfitriones i els Castellers de Lleida i d'Igualada

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
30.05.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La plaça més muixeranguera dels Països Catalans, la plaça Major d’Algemesí (Ribera Alta), acollirà demà un espectacle que inclourà dues tradicions declarades patrimoni de la humanitat per la UNESCO: castells i muixerangues. Com ja és tradició, a la trobada d’enguany, la quinzena, hi participaran, a més de les muixerangues amfitriones (la Nova i la Vella d’Algemesí), els Castellers de Lleida i els Moixiganguers d’Igualada.

Raül Sanxis, fundador de la Nova Muixeranga, explica a VilaWeb que la trobada és ‘un acte de germanor, que vertebra dos pobles que comparteixen alguna cosa més que la llengua i la pertinença a un territori’.

‘Poques voltes es poden veure a la mateixa plaça dues tradicions declarades patrimoni de la humanitat, i és important que passe perquè tenim la mateixa arrel. Cada vegada tenim més vincles i això és molt bo!’, diu Sanxis.

‘L’antic ball de valencians és l’origen dels castells i fins fa quatre dies pocs ho sabien. Molta gent coneixia la Muixeranga per la música, però no pas per les torres.’ Sanxis també explica les diferències de l’evolució de les dues tradicions: ‘Els castells han tirat cap amunt i han canviat la tècnica i nosaltres continuem representant figures plàstiques. Ens influïm els uns als altres. Per exemple, nosaltres ara ja no duem sabates, sinó que pugem descalços i també hem incorporat el casc.’

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any