Jordi Sebastià: ‘Seré un aliat més a Europa pel dret de decidir i per la llengua’

  • Entrevista a l'eurodiputat electe de Compromís, Jordi Sebastià, que explica quines seran les seves prioritats

VilaWeb
Josep Casulleras Nualart
27.05.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El nacionalisme valencià ha entrat al Parlament Europeu, amb el batlle de Burjassot, Jordi Sebastià (Twitter), cap de llista de Primavera Europea. Sebastià assenyala dues de les seves prioritats com a nou eurodiputat: la lluita contra la pobresa i les desigualtats i la defensa del català a les institucions europees. A més, considera que, per més que no se’n pugui fer una extrapolació directa, del resultat de les europees arrenca el canvi polític de l’any vinent al País Valencià.

—Quines són les primeres iniciatives que voleu impulsar com a eurodiputat?
—Tenim una preocupació fonamental, que és l’empobriment de molta gent, conscients que la política econòmica europea ha estat una catàstrofe, que perjudica molt la situació de la gent, que porta a un risc de fractura social. I ens agradaria treballar amb alguna iniciativa per a definir una estratègia que servira per a encarar-ho. Després hi ha la reivindicació per l’oficialitat del català a la Unió Europea, la modificació de les polítiques econòmiques perquè siguen ambientalment sostenibles, fer-hi arribar la veu del País Valencià…

—Coincidireu en el grup de l’ALE amb els diputats d’ERC. Teniu previst de col·laborar-hi?
—En la qüestió del dret de decidir tindran un aliat. I també pel reconeixement del català. Crec que ens entendrem molt bé, i espere ser útil en aquestes reivindicacions. Del dret de decidir, ja en va parlar Ska Keller, que és la nostra candidata a presidir la Comissió Europea, i va dir clarament que hi era favorable, i que estaria encantada de trobar els mecanismes perquè Catalunya continuara dins de la UE. Els diputats catalans tindran un aliat en mi, perquè es tracta d’una qüestió de democràcia elemental.

—PP i PSOE han tingut una gran patacada…
—Considerem que hi ha un nou cicle en la política, que el bipartidisme ha quedat caduc i que van sorgint noves maneres de fer política en què prevalga el contacte amb la ciutadania, que és la que nosaltres volem fer. En el nostre cas hi ha també un arrelament en els pobles sense estat i açò ens dóna aquest valor afegit.

—Es pot pensar en una victòria de les esquerres al País Valencià l’any vinent tenint en compte la victòria de diumenge a les europees?
—No són directament extrapolables, però sí que marquen la tendència de què passarà: PP i PSOE baixen mentre Compromís puja, i puja molt. Considerem que açò que ha passat és el començament d’un canvi.

—Al País Valencià, en aquestes eleccions, també hi ha entrat amb força Podem. A què ho atribuïu?
—Podem ha estat, en certa manera, el fenomen d’aquestes eleccions. Nosaltres som demòcrates, i ja ens sembla bé que es presenten plataformes diferents. No veiem pas que hi haja una competència directa entre ells i nosaltres, perquè Podem no té estructura ni ha gestionat institucions, no té una presència constant… És un fenomen molt d’eleccions europees; Compromís hi és, hi ha estat, continua, va pujant i açò es nota: ara tindrà un eurodiputat, ja té un diputat a Madrid, un grup a les Corts Valencianes.

—Finalment l’extrema dreta ha acabat tenint una presència notable al Parlament Europeu, amb un gran suport sobretot a França. Com s’explica?
—Hi ha una desafecció molt gran respecte de la Unió Europea, i no s’ha pogut crear la consciència de ciutadania europea. Açò fa que molta gent no vote o vote partits antieuropeistes, com ha passat al Regne Unit, o bé partits d’extrema dreta perquè són un vot contra la desesperació. I és preocupant. Si Europa no consolida la ciutadania europea, si no consolida les institucions, açò portarà a una greu fractura social.

—Sembla que a l’estat espanyol l’extrema dreta no ha trobat el partit que l’aglutini. Com ho valoreu?
—L’extrema dreta ha estat molt dividida. Els grups que més clarament són d’extrema dreta han anat molt dividits. Però el Partit Popular arreplega aquest vot en molts llocs. Només cal recordar les fotos dels seus joves fent salutacions feixistes i nazis, organitzant manifestacions amb l’extrema dreta, com han fet al meu poble. Encara que se’n vulga desvincular, el PP té una part important d’aquest vot.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any