Junqueras: ‘Posem aquest resultat al servei del referèndum del 9 de novembre’

  • El president d'ERC garanteix 'estabilitat institucional' a Catalunya

VilaWeb
ACN
26.05.2014 - 01:11

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Feia 78 anys que ERC no podia celebrar una victòria electoral com la d’aquest 25 de maig. Una victòria que el president republicà, Oriol Junqueras, ha posat immediatament ‘al servei del procés i del referèndum del 9 de novembre’. Junqueras ha garantit ‘l’estabilitat institucional’ a Catalunya i ha vaticinat que el resultat d’ERC i dels partits que defensen la consulta significa ‘un pas més cap a la independència’. L’eufòria s’ha desbordat entre els 400 militants que han seguit la nit electoral des de l’hotel Catalònia Ramblas. El cap de llista, Josep-Maria Terricabras, ha destacat, a més, que la participació dels catalans ha estat, per primera vegada en unes europees, superior a l’estatal.

‘Avui, vigília del 9-N hem fet una passa més en el campi cap a la llibertat i cap a la independència’, ha insistit Junqueras, que ha mostrat un to ferm però calmat, tot i l’eufòria desfermada de l’audiència que l’escoltava. ERC ha guanyat les eleccions i gestionarà els resultats amb ‘responsabilitat’ per garantir la ‘estabilitat institucional’ que necessita el país per fer possible el referèndum sobiranista.

El discurs del president d’ERC no ha contingut pràcticament cap referència a la victòria electoral des republicans. Junqueras ha preferit parlar en termes de país i ha afegit a la celebració les altres forces sobiranistes que competien pels escons del Parlament Europeu (CiU i ICV-EUiA). En aquest moment estem una mica més esperançats que ahir, perquè la suma dels que estem compromesos amb el referèndum és més gran que mai’, ha exclamat.

El líder republicà s’ha adreçat fins i tot a tots aquells que no han fet confiança ni a ERC ni a cap altra força sobiranista per garantir-los que el procés sobiranista també compta amb tots ells. ‘Entenem les seves prevencions, dolències i pors. I volem que sàpiguen que nosaltres els considerem dels nostres’, ha sentenciat.

Aquesta ‘vigília’ del 9-N passarà a la història d’ERC com la primera victòria electoral des que es va restaurar la democràcia. Ara comencen sis mesos de ‘campanya continua’, com va dir Junqueras en el míting final de campanya, que passaran ‘molt de pressa’. ‘Les nits felices passen molt de pressa. Aquesta durarà uns quants mesos i estem cridats a continuar treballant amb coratge, prudència, eficàcia, modèstia i entusiasme’, ha relatat.

Junqueras ha estat l’encarregat de tancar els discursos. Prèviament, pel faristol havien passat els que es convertiran en els dos eurodiputats del partit la propera legislatura, Josep-Maria Terricabras i Ernest Maragall. Terricabras ha celebrat que la participació a Catalunya hagi superat, per primera vegada, la mitjana espanyola en uns comicis europeus i hagi estat 4 punts més alta que la mitjana europea. Un compromís amb la UE que la candidatura republicana confia que sigui interpretat com a tal per les institucions comunitàries.

El ja eurodiputat electe també s’ha referit a la suma entre les forces sobiranistes (55% dels vots) i s’ha compromès a treballar intensament des de Brussel·les per ‘guanyar’ les causes que semblen ‘perdudes’. De la seva banda, Maragall ha afirmat que aquestes eleccions marquen el que serà una futura majoria de Govern a Catalunya. L’exconseller ha iniciat el seu discurs amb un ‘visca ERC’ i un ‘visca NECat’, que han estat àmpliament celebrats pel públic. A més, en to transcendent ha recordat que el treball per arribar fins a aquesta nit va començar fa molt de temps. ‘Amb Macià, amb Companys i també amb Pasqual Maragall’, ha exclamat aconseguint que els aplaudiments i els crits de ‘president’ deixessin per un moment l’escenari i es dirigissin cap a la figura de l’expresident de la Generalitat que, un cop més, ha decidit acompanyar el seu germà en una nit decisiva.

Evidentment són els millors resultats de la història d’ERC en unes eleccions europees, però també en qualsevol tipus de de comtessa electoral. A Catalunya han superat els 590.000 vots (el 2006 amb Carod-Rovira de candidat en van obtenir 540.000 al Parlament) i amb 629.000 vots al conjunts de l’Estat han superat qualsevol coalició amb partits bascos i gallecs del passat.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any