Crucials presidencials a Ucraïna, sota l’ombra del veí rus

  • El magnat xocolater Piotr Poroixenko, candidat favorit en els sondatges · A les regions del sud-est les milícies pro russes boicoten les eleccions

VilaWeb
Redacció
25.05.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Les crucials eleccions presidencials a Ucraïna, que haurien de posar fi a sis mesos d’una profunda crisi política que ha situat el país al caire de la guerra civil, arriben amb la màxima tensió a les regions russòfones del sud-est, on dijous l’exèrcit va perdre no pas menys de catorze soldats en topades armades amb les milícies locals pro russes. El govern interí d’Alexandre Turtxinov ha desplegat 55.000 policies i 20.000 voluntaris per a mirar de garantir la normalitat de les eleccions, però els separatistes ja han avisat que miraran d’impedir-les a les regions que controlen, on viuen dos milions d’habitants i que ahir es van unificar amb el nom de Nova Rússia.

El magnat Piotr Poroixenko, principal fabricant de xocolata del país, és el candidat favorit en els sondatges amb un suport desigual segons les regions: del 53,1% a l’oest i del 25,9% a l’orient. L’ex-primera ministra Júlia Timoixenko quedaria en segona posició, amb un 8,4%, seguida a poca distància de l’ex-ministre de Defensa Anatoli Gritsenko, amb un 7,5%.

La participació, segons les enquestes, també sembla que oscil·larà molt: així com a ponent es preveu que sigui del 79%, a les conflictives regions de Donetsk i Lugansk, que ahir es van unificar amb el nom de Nova Rússia, el 51% de l’electorat diu que no pensa participar en les eleccions.

Confrontació armada a l’est del país

La crisi ucraïnesa va esclatar a la fi del 2013 arran d’un moviment de protesta a la capital, Kíev, contra l’ex-president Víktor Ianukòvitx, que va acabar refugiant-se a Rússia. A mitjan març, la península de Crimea, de majoria russòfona, va votar en un referèndum sota vigilància de forces irregulars russes l’annexió a la Federació de Rússia. La votació va esperonar posteriorment una revolta armada a les regions de Lugansk i Donetsk, que van proclamar-se sobiranes fa dues setmanes a través de sengles referèndums d’independència. Les autoritats secessionistes d’aquestes regions ja han anunciat que mirarien de blocar el desenvolupament de les eleccions.

Segons fonts oficials ucraïneses i de l’ONU, al voltant de 140 soldats, milicians pro russos i civils han perdut la vida en topades armades en aquesta zona des del 13 d’abril, data en què l’exèrcit ucraïnès va llançar una operació per a mirar de reprendre’n el control.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any