Els ultres treuen pit i feliciten la policia després de l’agressió nazi a Benirredrà

  • Van ferir menors abans de les Trobades d'Escola Valenciana · Compromís i EUPV demanen explicacions

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Josep Casulleras Nualart
18.05.2014 - 17:14

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Malgrat les demandes d’entitats, partits i de l’ajuntament de Benirredrà perquè no es permetés a concentració ultra del GAV ahir contra les Trobades d’Escola Valenciana, la delegació de govern espanyol la va autoritzar. Poc abans de les Trobades, un grup d’una dotzena de nazis va agredir cinc menors i un jove de 18 anys, dos dels quals van ser hospitalitzats. No hi ha constància de detencions, i la guàrdia civil no va fer identificacions entre els ultres. De fet, el GAV fins i tot ha emès un comunicat felicitant la policia i celebrant haver-se pogut concentrar ahir.

En el comunicat diuen: ‘A les 19.00 els responsables del GAV donaren per acabada la concentració, arreplegaren la pancarta i felicitaren els nombrosos membres de la policia desplegats per vetllar per la seua seguretat davant de la instransigència catalanista’.

El grup de sis menors que anaven a la Trobada d’Escoles en Valencià a Benirredrà van ser agredits abans que comencés la Trobada. Dos d’ells van haver de rebre atenció mèdica, un per un trau al cap i un altre per un tall a la cara. Un d’aquests ha explicat al diari Levante-EMV com van anar els fets: ‘Anàvem a veure la Trobada, ens vam creuar amb un grup de gent que sortia de la manifestació del GAV i en aquell moment, sense dir res, ens van pegar. Un de nosaltres portava una samarreta amb el lema País Valencià Antifeixista, i potser això no els va agradar. Un d’ells es va traure el cinturó i ens va colpejar amb la sivella mentre uns altres ens empenyien cap als cotxes.’

Després de rebre l’atenció mèdica corresponent, els agredits van poder sortir de l’hospital. Escola Valenciana, organitzadora de les Trobades, ha informat a VilaWeb que dins del recinte no hi va haver cap problema.

Més tard, la guàrdia civil va identificar assistents a les Trobades i a membres de col·lectius antifeixistes, però no pas als agressors, segons testimonis que cita Antifeixistes PV. La batllessa de Benirredrà, Loles Cardona, va dir a Levante-EMV que hi havia hagut detencions, sense precisar quantes i de qui.

Escola Valenciana posa a disposició els seus serveis jurídics als agredits. Tant aquesta entitat com diverses organitzacions sindicals i partits polítics com EUPV i Compromís han expressat el rebuig a les agressions i han demanat explicacions als responsables polítics que van permetre la concentració del GAV.

Exigeixen una investigació

El portaveu de Compromís, Enric Morera, ha demanat explicacions a la delegada del govern espanyol, Paula Sánchez de León. Morera, en l’acte central de Compromís avui a migdia, ha preguntat: ‘Delegada del govern, ¿qui va autoritzar ahir una concentració nazi on es feia una Trobada d’Escoles en valencià?’, segons que recull el diari Ara.

Ahir ja va reaccionar EUPV. ‘Ja advertírem a Delegació de Govern que no autoritzara aquesta concentració contra la Trobada d’Escoles en Valencià, tement-nos que podia derivar en accions violentes’, ha dit el diputat d’Esquerra Unida Ricardo Sixto, després de saber-se els fets.

El diputat afegeix: ‘Ha sigut una irresponsabilitat permetre aquesta concentració, i més tenint en compte que es convocava contra les Trobades d’Escoles en Valencià, un esdeveniment ple de xiquets i xiquetes. Cal demanar la depuració de responsabilitats immediates’

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any