Desmond Tutu alerta del risc de revolta si es força els catalans a acceptar el ‘statu quo’

  • Espera que Espanya i Catalunya siguin 'prou madurs per seure i dialogar'

VilaWeb
Maria Fernández Noguera (ACN)
18.05.2014 - 09:08

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’arquebisbe sud-africà Desmond Tutu, guanyador del XXVI Premi Internacional Catalunya, considera que Catalunya podria veure’s abocada a una situació ‘inestable’ i ‘volàtil’ si el poble es veu ‘forçat’ a acceptar l’actual marc polític. En aquestes circumstàncies, ‘qualsevol cosa pot provocar una revolta, una explosió’, ha advertit Tutu en una entrevista a l’ACN. ‘Espero que a Espanya i Catalunya sigueu suficientment madurs, adults, per seure i dialogar’, hi ha afegit. L’arquebisbe, un dels protagonistes de la fi de l’Apartheid i de la reconciliació a Sud-àfrica, defensa ‘el dret d’autodeterminació’ dels pobles i es mostra contrari a ‘l’obligatorietat’ de formar part d’un estat per la força.

‘Si ignores el fort sentiment d’un poble sobre la seva llengua i cultura, estàs ajuntant una cosa inestable’, ha manifestat Tutu, qui creu que ‘hi ha molt a guanyar per part de les persones que s’enfronten a la possibilitat de la secessió’ però que això no s’ha de fer per la força. Una força, sosté l’arquebisbe, que no s’ha de fer servir per cap de les dues parts, tampoc amb l’objectiu de ‘mantenir un poble en una relació no volguda en els termes actuals’.

L’arquebisbe sosté que ‘Déu està sempre al costat dels oprimits, els febles, els menyspreats’, tal com defensa la Bíblia, i argumenta que així es va veure quan finalment el règim de l’Apartheid va arribar a la seva fi el 1994. En aquest sentit, Tutu anima tots aquells que estan actualment en una situació d’opressió a seguir endavant en la lluita pacífica pels seus drets. En aquest sentit, el sud-africà s’ha referit als conflictes de Síria, Sudan del Sud, la República Centreafricana, Ucraïna, Rússia i Palestina.

‘Quan sobresurts en una multitud és perquè altres et porten a les seves espatlles’

En conversa telefònica i des de Ciutat del Cap, Desmond Tutu ha declarat a l’ACN que sent un ‘profund honor’ per haver estat guardonat amb el XXVI Premi Internacional Catalunya i de compartir-lo amb un ‘grup de persones molt distingit’ entre les quals hi ha personalitats que coneix personalment, com l’expresident dels Estats Units Jimmy Carter, l’exprimera ministra noruega Gro Harlem Brundtland i la jove activista paquistanesa Malala Yousafzai.

El jurat del guardó, fet públic la setmana passada i que s’entregarà el proper 3 de juny, va reconèixer en Tutu ‘la seva vigorosa i constant lluita per la justícia social i la millora de les condicions dels oprimits, des d’una integritat, un coratge i una capacitat excepcionals’. En referència al seu paper determinant en la lluita contra l’Apartheid, l’arquebisbe assenyala que ell només és un ‘líder a mitges’, ja que ‘els herois reals van ser les moltes persones que van escoltar-me i donar-me suport’. ‘Quan sobresurts en una multitud, és perquè altres et porten a les seves espatlles’, ha subratllat.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any