Reportatge a Al-Jazeera: ‘Encara donaran una medalla a Franco’

  • Duríssim reportatge a la web de la cadena sobre la hipocresia del govern espanyol actuant contra usuaris de Twitter

VilaWeb
Redacció
17.05.2014 - 17:39

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

En plena polémica per la decisió del govern espanyol de perseguir i castigar els usuaris de xarxes socials que facin comentaris ofensius, la cadena Al-Jazeera ha publicat avui en la seva web en anglès un article duríssim contra la hipocresia de l’executiu de Mariano Rajoy, alertant de la impunitat feixista i recordant els vincles amb el franquisme de la classe política governant. L’article, titulat ‘Espanya contra Twitter‘, el signa la periodista Belén Fernández, que, entre més piulets que han passat per alt al govern espanyol, destaca els comentaris de Hermann Tertsch aplaudint l’afusellament de Companys.

La periodista recorda les detencions que va fer la guàrdia civil d’una vintena d’usuaris de Twitter del País Basc a qui acusaven d’enaltir ETA i de faltar al respecte de la memòria de les víctimes. Emmarca aquesta nova ofensiva del govern espanyol en tot un seguit de decisions i d’actituds de l’executiu espanyol, com ara l’aprovació d’una llei de seguretat ciutadana que restringeix les protestes i manifestacions al carrer.

‘Malauradament, per als suposats lluitadors contra el crim a Espanya, la qüestió de la impunitat obre una important caixa dels trons. Gràcies a una llei d’amnistia postfranquista, no hi ha hagut gens de justícia promulgada pel sistema espanyol en benefici de les víctimes dels crims franquistes. Això vol dir que els dos anys de presó que encaren aquells usuaris de Twitter signifiquen un total de dos anys més que no la quantitat de temps que poden passar a la presó, per exemple, els feliços inspectors de policia torturadors’, explica Fernández.

I continua així: ‘Ana Messuti, un advocada penal internacional argentina que ha estat fonamental en una campanya per portar funcionaris franquistes davant la justícia a l’Argentina, va declarar en un article d’opinió el 2012 per a Al Jazeera que les autoritats espanyoles havien violat doblement el dret internacional “per no haver complert la seva obligació de perseguir i sancionar els crims de lesa humanitat comesos en el seu propi territori, i per haver jutjat, en canvi, el jutge especial que va mirar d’actuar d’acord amb aquestes obligacions”.

Continua així, la periodista d’Al-Jazeera: ‘El problema en negar-se a encarar el passat no és només que el sofriment humà no es reconegui i no compensi. No vol dir que Espanya es trobi de sobte davant d’un escamot d’afusellament feixista, sinó més aviat que l’opressió del govern continuarà, sota el pretext de protegir els ciutadans contra el terrorisme i la violència.’

I recorda: ‘Tal com assenyalava la revista satírica El Jueves, el periodista espanyol Hermann Tertsch va escriure un piulet insistint que “la democràcia hauria aplaudit” l’execució per part de Franco del polític català Lluís Companys’.

A més, destaca que, si bé el govern espanyol actua contra usuaris de Twitter per coses que diuen, no pren mesures per evitar atacs feixistes com el que hi va haver fa pocs dies d’un grup ultra, que va rebentar un acte d’homenatge a víctimes franquistes.

I destaca els piulats d’un membre de les Noves Generacions del PP, Ángel Lara, que va arribar a desitjar a Twitter que tornés Francisco Franco, lamentant que es tornés a morir veient en què s’havia convertit Espanya.

‘Afortunadament per Lara i els usuaris de Twitter que pensen com ell, no sembla que el fantasma del Generalísimo es torni a morir aviat. Potser fins i tot tindrà la seva medalla de la policia.’

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any