El càstig per haver tallat el Pi de les Tres Branques pot arribar als sis anys de presó

  • Sembla que l'acció es va cometre fer entre les quatre i les vuit del matí d'aquest dimarts

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
ACN
14.05.2014 - 15:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els mossos d’esquadra i agents rurals continuen investigant per identificar l’autor de l’atac al Pi de les Tres Branques, situat al terme municipal de Castellar del Riu (Berguedà). Fonts policials han confirmat a l’ACN que, en cas d’identificar el responsable, aquest es podria enfrontar a un delicte contra el patrimoni històric, fet que suposaria una sanció que pot anar dels tres als sis anys de presó. Jordi Izquierdo, cap dels agents rurals al Berguedà, ha explicat que les proves que s’han trobat fins ara indiquen que l’acció es va fer per diverses persones entre les 4.00 i les 8.00 del matí. Aquest no és el primer atac que pateix el Pi aquest any, però sí el més greu.

L’ajuntament de Castellar del Riu estudiar col·locar càmeres de seguretat al voltant del pi

Per una altra banda, Castellar del Riu estudia instal·lar càmeres de videovigilància al voltant del Pi de les Tres Branques per evitar que es repeteixin noves accions violentes contra l’arbre. L’alcalde, Adrià Soler, ha explicat a l’ACN que la mutilació d’aquest dimarts va més enllà d’una ‘simple bretolada’. ‘És un atemptat contra els nostres sentiments’, ha dit. La intenció de l’Ajuntament és restaurar l’arbre abans de l’Aplec del tercer diumenge de juliol. Tècnics de la Generalitat preveuen visitar la zona la setmana vinent per decidir com es farà. ‘D’alguna manera o altra el símbol de les tres branques s’ha de restablir’, ha dit l’alcalde.

El simbolisme del Pi de les Tres Branques

El pi té una base de cinc metres i una soca única de la qual surten les tres besses, que simbolitzen els Països Catalans. Jacint Verdaguer va fer-lo popular amb el poema ‘Lo pi de les tres branques’, amb un rei Jaume I estirat als peus de l’arbre que somniava que seria rei d’Aragó, el Principat de Catalunya, el Regne de València i Mallorca. Cada tercer diumenge de juliol se celebra l’aplec independentista al voltant del pi.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any