Frenar la llei Wert al parlament

  • El Marc Unitari de la Comunitat Educativa demana a la cambra catalana que blindi legalment el model educatiu català

VilaWeb
Montserrat Serra
13.05.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La LOMCE (més coneguda per ‘llei Wert’) actua contra el dret universal a l’educació, és segregacionista, trinxa el respecte a la diversitat, és antipedagògica, antihumanista, esberla la immersió lingüística, liquida la laïcitat, elimina la participació dels pares en l’escola, imposa els continguts i els exàmens de revàlida des de Madrid, afavoreix l’educació privada en detriment de la pública… Aquests són alguns dels aspectes preocupants que la comunitat educativa catalana exposa per alertar dels perills de l’aplicació d’aquesta llei. Pares, mestres, alumes i sindicats aguaiten amb escepticisme el departament d’Ensenyament, que encara no s’ha manifestat amb claredat i té les escoles amb l’ai al cor, un mes i mig abans d’acabar el curs. Per això volen acudir al parlament amb un text contra la LOMCE (text íntegre, en pdf) que blindi el model educatiu català.

Si no s’hi posa remei, la LOMCE es començarà a aplicar al setembre. Ara que falta un mes i mig per a final de curs, el Marc Unitari de la Comunitat Educativa (MUCE), format per entitat pedagògiques, associacions de pares i sindicats, proposa dues accions encaminades a frenar l’aplicació d’aquesta llei: per una banda, instar el parlament a fer una declaració contra la LOMCE, que detalli els punts a seguir per paralitzar-ne l’aplicació; i per una altra crear un grup de treball amb representats d’aquesta plataforma i del parlament per poder fer un seguiment d’aquests punts.

El MUCE al parlament

El document presentat al Parlament de Catalunya recorda que ara fa una mica més d’un any (el 13 de març de 2013), quan la LOMCE començava el procés parlamentari, el MUCE ja es va adreçar al Parlament de Catalunya per demanar que protegís l’alumnat català de l’aplicació d’aquella llei, i que actués per evitar que s’apliquessin les disposicions contràries als principis de l’educació pública catalana. Avui la llei ja és aprovada, amb els únics vots de la majoria del PP, sense diàleg ni negociació. I per això ara es demana que es concretin les mesures.

La proposta del MUCE al parlament inclou la preservació de set principis que la LOMCE no respecta:

–El dret universal a l’educació ha de ser garantit pels poders públics.

–El talent individual i col·lectiu és el resultat de l’educació, no pas una qualitat innata i inamovible.

–L’educació implica un compromís ètic amb la societat i amb la convivència democràtica.

–Cal evitar la segregació escolar.

–S’ha d’exercir la corresponsabilitat de les acreditacions del sistema educatiu català amb sistemes europeus.

–L’escola catalana i la immersió lingüística han de poder perviure, amb el desenvolupament d’un currículum propi i útil.

–S’ha de promoure la qualitat de l’educació pública.

Manifestació el 17 de maig

Per una altra banda, s’ha convocat una manifestació dissabte, 17 de maig, a les 12.00 a la plaça d’Urquinaona, per protestar contra les retallades i per demanar un canvi radical de la política educativa del govern català i del Ministeri d’Educació espanyol (convocatòria, en pdf).

Les entitats han criticat que el pressupost en educació s’hagi reduït de 1.000 euros per any i alumne. També reproven que Ensenyament hagi tancat línies de titularitat pública mentre manté les de les escoles concertades, a desgrat que, segons el MUCE, hi ha més demanda a la pública.

El MUCE també protestarà per les retallades en la partida de beques de menjador. La comunitat educativa celebra la unificació de criteris per a demanar aquestes ajudes, però recorda que aquesta beca s’hauria de donar al cent per cent als fills d’aquelles famílies que es trobin per sota del llindar de la pobresa. 

La falta de docents, l’augment d’aules sobresaturades, la manca de places ofertes a la formació professional, l’encariment de l’educació superior i les ‘precàries’ condicions de molts professors substituts són més motius que porten la comunitat educativa a demanar que tothom surti al carrer dissabte.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any