‘La Primera Pedra’, Víctor Alexandre i els Cinemes Boliche, entre els guardonats dels Premis Joan Coromines 2014

  • El director de l'espai radiofònic, Jordi Margarit, destaca l'honor que significa un reconeixement que esperona per seguir treballant per la llengua

VilaWeb
ACN
10.05.2014 - 16:43

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La Coordinadora d’Associacions per la Llengua Catalana (CAL) entrega aquest vespre a Sabadell els guardons de la tretzena edició dels Premis Joan Coromines, que s’entreguen anualment a persones i entitats que s’han distingit en la defensa i promoció de la llengua i la cultura catalana. Serà en un acte on també es llegirà el manifest del Correllengua 2014 i se sabrà el guanyador o guanyadora del concurs de cartells per aquest esdeveniment. Enguany la CAL ha reconegut la tasca del programa ‘La Primera Pedra’ de RAC1, l’assagista, periodista i dramaturg Víctor Alexandre; els Cinemes Boliche de Barcelona; la periodista i escriptora Patrícia Gabancho i el músic Carles Belda.

El director i conductor de l’espai radiofònic, Jordi Margarit, ha destacat en declaracions a l’ACN el gran ‘honor’ que suposa rebre aquest premi, subratllant, a més, el mèrit d’entitats com la CAL en la promoció del català. ‘Som nosaltres els qui hem d’estar agraïts com a ciutadans que hi hagi entitats que facin aquesta feina’, ha subratllat Margarit, qui també ha considerat que el reconeixement l’han rebut no tant sols per ‘fer les coses en català’ sinó ‘d’intentar fer-les ben fetes’, ha indicat. El responsable de l’espai cultural -que porta ja catorze anys en antena i que s’emet de sis a deu del matí dissabtes i diumenges-, ha conclòs que el premi els ‘esperona’ per seguir treballant considerant, a més, que Joan Coromines va ser i és ‘un nom de referència’ de la llengua catalana.

Els Premis Joan Coromines

L’any 2002, quan es complien cinc anys de la mort del filòleg i lingüista Joan Coromines (Barcelona, 21 de març de 1905-Pineda de Mar, Maresme, 2 de gener de 1997), la Coordinadora d’Associacions per la Llengua (CAL) va decidir batejar amb el nom de Joan Coromines uns premis en record a la seva trajectòria. Els guardons s’entreguen anualment a diferents indrets de la geografia catalana i amb dates pròximes a Sant Jordi, i volen ser el reconeixement de la CAL cap a persones o col·lectius que han destacat pel seu compromís en la normalització del català, la cultura i la nació.

Des de l’any 2002 aquests premis s’han lliurat a la vila de Gràcia de Barcelona, Esplugues de Llobregat, l’Hospitalet de Llobregat, Sant Just Desvern i Mataró, entre d’altres. Aquest 2014, la gala se celebra al Casal Pere Quart de Sabadell. A banda de l’entrega de guardons, el sociolingüista Francesc Xavier Vila oferirà una conferència sobre els reptes de les polítiques lingüístiques educatives en una Catalunya independent. Un dels moments cabdals serà la lectura del manifest del Correllengua 2014, també se sabrà el guanyador o guanyadora del concurs de cartells per aquest esdeveniment. Finalment, el trobador i cantautor Jaume Arnella farà una petita actuació de cloenda.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any