Troica i dret de decidir: els partits marquen el discurs per al 25-M

  • Els missatges principals dels candidats es centre en la crisi i el procés sobiranista

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
ACN – Redacció
10.05.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Després de la primera jornada de campanya de les eleccions europees ja ha quedat clar quins són els missatges prioritaris dels candidats, que sobretot giren entorn de dues qüestions: la crisi econòmica i el paper que hi juga la UE, d’una banda, i l’horitzó de la consulta del 9 de novembre. Ahir, tant CiU, com ERC i el PP van centrar els missatges de campanya en el dret de decidir i la possible independència de Catalunya; ICV-EUiA i Compromís van remarcar el discurs contra la troica i en favor de canviar les polítiques socials.

‘No s’ha trencat ni un vidre’

L’ex-president de la Generalitat Jordi Pujol va participar en un dels primers actes del cap de llista de CiU, Ramon Tremosa. Pujol va negar que hi hagués tensió a Catalunya pel procés sobiranista, i va recordar que ‘no s’ha trencat ni un vidre’ en les manifestacions que hi ha hagut demanant la independència. Va replicar així el ministre de l’Interior, que va parlar de discussions familiars, i també el primer secretari del PSC, Pere Navarro. L’ex-president aposta perquè el nacionalisme i l’independentisme catalans no siguin ‘antiespanyols’, sinó que s’expressin sempre en positiu, i ha aprofitat per cridar a no ‘dispersar’ el vot el 25-M.

Per la seva part, el candidat de CiU a les europees, Ramon Tremosa, defensa que els països que millor funcionen són els més petits, com és el cas de Dinamarca, Suècia, Holanda. I és en aquests exemples on s’ha d’emmirallar Catalunya. Tots ells, diu, excel·leixen en els indicadores de competitivitat, de benestar social, de nivell educatiu. Al costat hi ha posat també el cas d’Alemanya, ‘que funciona com disset dinamarques independents’, ja que els länder són fiscalment independents i gestionen ports, aeroports i trens.

El contrapunt de Duran

Des de CiU mateix, Jordi Turull va dir la vigília de la campanya que esperava que, a més de CiU, els altres partits sobiranistes sortissin prou reforçats en les eleccions europees. Ahir també va expressar aquest desig el president d’ERC, Oriol Junqueras.

Però, en canvi, el president d’Unió, Josep A. Duran i Lleida, se’n va desmarcar. En la seva carta web va dir: ‘sóc dels que, políticament parlant, la felicitat me la dóna un gran resultat de la nostra opció política. Crec en nosaltres, i en les nostres virtuts. Conec els nostres defectes i les nostres febleses, però estic convençut que Catalunya no necessita que ERC, el PSC, el PP o altres opcions polítiques tinguin un gran resultat.’

Duran va demanar que la campanya no se centri només en el dret a decidir, i ha recordat que hi ha milers de persones sense feina i en la pobresa. ‘Una força com CiU té un relat europeu que va més enllà del debat sobre el reconeixement de la nostra especificitat nacional. No acaba en el debat nacional català’, ha dit en la seva carta-web als militants. En la mateixa línia s’ha expressat en un acte a les Germanetes dels Pobres de Barcelona, on ha demanat parlar ‘d’altres temes europeus’.

Rovira: ‘Decidirem entre tots si volem ser a Europa’

‘Ni s’incompliran els tractats comunitaris ni hi haurà veto per part d’algun estat membre a la incorporació de la Catalunya independent a la UE’. És el missatge que la secretària general d’ERC, Marta Rovira, ha subratllat durant el míting d’aquest divendres al Mercat Vell de Mollet del Vallès. És més, Rovira ha assegurat que la decisió l’acabaran prenent els mateixos catalans. “En el procés constituent que començarà el 9-N decidirem entre tots si volem ser a Europa o no hi volem ser”, ha explicat. La secretària general republicana està convençuda que el resultat serà positiu i Catalunya serà el vint-i-novè membre de la UE perquè, entre d’altres, espanyols i europeus “pregaran” que així sigui.

El PP també va centrar una bona part del seu discurs en la campanya a Catalunya en el dret de decidir. ‘El candidat del PPSanti Fisas va fer una crida a ‘omplir les urnes de vots constructius’ com els dels populars. Fisas va voler contraposar aquest caràcter que ha donat a les paperetes del seu partit amb el ‘vot destructiu’ que assegura que suposa donar suport a formacions independentistes. El candidat ha fet aquestes declaracions en un acte amb militants a Gavà, on ha estat acompanyat per la líder del PP, Alícia Sánchez-Camacho.

‘Lluitadors antitroica’

Coincidint amb el Dia d’Europa, cinc partits d’esquerres del sud del continent han participat en un col·loqui al Casinet d’Hostafrancs del districte de Sants-Montjuïc de Barcelona per atacar les polítiques europees que s’han impulsat els darrers anys des de les institucions europees i reclamar una Europa diferent, un canvi a la política europea que permeti “anul·lar les polítiques de dretes”, segons ha reclamat la candidata d’Esquerra Unida i Alternativa, Núria Lozano.

En aquest acte, a banda d’Iniciativa per Catalunya Verds i Esquerra Unida i Alternativa també hi han pres part els italians de L’Altra Europa con Tsipras, els grecs de Syriza i els francesos del Front de Gauche.

El candidat ecosocialista, Ernest Urtasun, ha explicat que des del parlament demanarà fer una conferència europea pel deute per saber fins a quin punt és legítim. Urtasun ha explicat que amb la resta de formacions comparteixen “el repte i el deure de transformar Europa d’arrel” perquè tenen “el somni d’una nova Europa amb els valors de la il·lustració que tantes vegades se’ns han negat”.

El representant d’ICV creu que en els darrers anys s’ha perpetrat “un gran segrest democràtic” de les institucions europees que “s’ha posat al servei del capitalisme financer”. A més, s’ha mostrat convençut que els italians Tsipras tindran representació a l’eurocambra.

Compromís: ‘Per una Europa de les persones’

El cap de llista de Primavera Europea, Jordi Sebastià (Compromís), va començar la primera jornada de campanya electoral mostrant l’optimisme de la coalició per portar al Parlament Europeu, “unes altres formes de fer política, unes formes de la gent del carrer, de la gent normal, de la gent que està patint els efectes devastadors d’una crisi que de la qual no són culpables i que, des de les administracions públiques, ni uns ni altres són capaços de posar mesures efectives”.
 
Per això, Sebastià ha assegurat que l’eix principal de Compromís-Primavera Europea és posar al centre de l’acció política a les persones. “El nostre lema és ben clar, volem fer una Europa de les persones i perquè això siga possible, el Parlament Europeu ha de marcar unes directrius molt clares.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any