Felip V, la guerra de successió i altres tradicions patriòtiques

  • A la secció 'Expedient C' Amadeu Carbó parla de 'Tradicions Patriòtiques', el llibre de Joan Amades sobre costums i tradicions barroques

VilaWeb
Redacció
10.05.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Ara que som en plena celebració del Tricentenari de la pèrdua de llibertats i privilegis de Catalunya volia fer una recomanació bibliogràfica. Al llarg d’aquests mesos s’han publicat molts llibres de ficció; alguns s’han convertit en autèntics ‘bets-sellers’ com és el cas de Victus, i d’altres obres ens aproximen als fets de la guerra de successió des de la rigorositat científica de la història. Però el llibre que us recomano no té rigor historicista, ni tampoc és ficció – encara que a vegades comparteix aquestes característiques-  i tampoc és una novetat editorial. Es tracta del llibre ‘Tradicions Patriòtiques’ de Joan Amades,  un curiós text publicat el 1933 dins la col·lecció de la Biblioteca del les Tradicions Populars.

Les seves pàgines descobreixen fets, alguns mancats de rigorositat històrica però plens de la bellesa del folklore i de la tradició. Amades fa un recull exquisit i només començar el llibre ja ens alerta que ‘El poble té la seva història, sovint allunyada de la realitat, però sempre plena d’una gran emoció sentimental i dibuixada a grans pinzellades plenes de viva color, amarades d’un agut sentiment i replenes d’un intens amor propi’.

Amades ens ofereix una lectura entretinguda on es descobreix l’origen de les quatre barres, el significat d’aquella expressió que ens agrada tant de ‘hable usted en cristiano’, algunes singularitats del descobriment d’Amèrica, o de la guerra dels segadors i del Corpus de Sang, entre més coses. Una menció especial mereix els capítols dedicats a Felip V, al setge de Barcelona i a la Guerra de Successió.

La Biblioteca de les Tradicions Populars va ser reeditada per l’Associació Cultural Joan Amades i per l’editorial el Mèdol de Tarragona. D’aquesta manera els 42 volums de la col·lecció ara ja descatalogats altre cop van tornar a veure la llum i es van posar de nou a disposició del lector. En el cas del llibre que ens ocupa, ‘Tradicions Patriòtiques’ va reaparèixer el setembre del 2001 amb una introducció molt interessant de Ramon Felipó i Oriol.

Felipó aprofita la seva introducció per fer una volada pels fets patriòtics, els seus símbols i per la creació de símbols nous creats després de la primera edició de ‘Tradicions Patriòtiques’ com ara els Fets del Palau, l’aparició de l’estelada, l’himne del Barça, el ‘Virolai’, ‘El Cant a la Senyera’, ‘Els Segadors’, la importància d’alguns moviments associatius culturals etc.

En resum, la proposta és una lectura doble: el text de Joan Amades i el pròleg posterior de Ramon Felipó. Tots dos es complementen. Si per separat són excel·lents, junts es converteixen en una lectura deliciosa. Segur que us agrada.

Enllaços
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any