Blocaires àrabs: una generació afortunada?

  • Aquest article forma part de l'acord de col·laboració entre Global Voices i VilaWeb

VilaWeb
Redacció
06.05.2014 - 10:17

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

‘La teua generació és afortunada. Tothom té un mòbil nou, internet és accessible a tot arreu, la televisió via satèl·lit és present a quasi totes les cases. Què més necessites?’ Un taxista jordà de mitjana edat que em portava a l’aeroport d’Amman, a la Trobada de Bloguers Àrabs em va abocar aquest comentari. Jo havia tractat de compartir amb ell la meua frustració sobre la situació de la llibertat d’expressió al món àrab.

Tres anys abans, podria haver estat d’acord amb el comentari d’aquest home. Hui dia, però, aquest pareix resumir quasi tot el que està malament relacionat amb la manera de pensar que encara tenim sobre com la tecnologia pot canviar les coses.

És veritat que la tecnologia de les comunicacions ha revolucionat com ens assabentem de les notícies o com difonem les idees, o fins i tot com ens relacionem amb la resta de gent. Fa tres anys, fins i tot pareixia que finalment havíem aconseguit trencar el mur de la censura i la por que turmentava la regió àrab des fa anys. Les plataformes de xarxes socials, els blogs i l’augment de la disponibilitat dels telèfons intel·ligents permetia a una generació de periodistes ciutadans comunicar i informar mentre que els activistes podien mobilitzar-se i organitzar-se a un nivell que no s’havia vist a la regió en dècades.

Podeu llegir l’article complet ací.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any