Les urnes d’Alfred Bosch contra la guàrdia civil de Rosa Díez

  • La presidenta d'UPyD i Jesús Posada, a la presentació del llibre d'Alfred Bosch 'Como amigos'

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
08.05.2014 - 13:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Alfred Bosch va presentar ahir al vespre a Madrid el llibre ‘Como amigos. La independencia de Cataluña interesa a los españoles‘, acompanyat de la presidenta d’UPyD, Rosa Díez, i del president del congrés espanyol, Jesús Posada. Malgrat la cordialitat amb Bosch, Rosa Díez no va estovar gens ni mica el seu discurs agressiu contra el sobiranisme, i va arribar a demanar que l’estat utilitzés ‘tots els instruments que té a l’abast’ per impedir la consulta, inclòs l’enviament de la guàrdia civil en última instància: ‘Si poseu les urnes al carrer sense que el referèndum hagi estat autoritzat, jo demanaré al govern que digui als mossos d’esquadra que retirin les urnes. Si els mossos no ho fan, demanaré que ho faci la guàrdia civil o aquells a qui correspongui’.

Vídeo de la intervenció íntegra de Rosa Díez:

Rosa Díez es va emparar en la constitució i va assegurar que el seu objectiu era convèncer Alfred Bosch que les regles s’havien de complir: ‘En aquest marc ens podem trobar i ens hem de trobar. Dins de la llei es pot debatre i acordar tot, però fora de la llei res.’ La líder d’UPyD considera que el nacionalisme és ‘una cosa com del passat’, que no té conseqüències positives per als ciutadans i que totes les guerres havien començat a partir del nacionalisme o de la religió.

Malgrat tot, Díez va afalagar Bosch, a qui va agrair que fos honest defensant amb claredat la independència: ‘A mi m’agrada la gent que diu les coses clares, perquè això és respectar els altres.’ Així mateix, va reconèixer que no compartia pràcticament res d’allò que deia el llibre, on, a parer seu, més que arguments hi ha sentiments: ‘Tot gira entorn d’una apel·lació sentimental.’

Bosch: ‘Si els catalans volen la independència, hi haurà independència’

Bosch va mirar de desvincular el procés o la independència de Catalunya de la idea de trencament: ‘Podem ser catalans, podem ser independentistes però no som estúpids. Volem conservar el castellà, l’univers de l’hispanisme i de la cultura hispànica’, va dir. Segons ell, deixar-los de banda ‘seria d’estúpids i una pèrdua total’.

Heus ací la intervenció íntegra d’Alfred Bosch:

Després de convidar els espanyols a gaudir del procés que es viu a Catalunya, va dir que convindria que ‘la nació espanyola s’alliberés del síndrome de madrastra’. Va demanar que no es veiés el procés com una cosa negativa, perquè la independència era ‘una ocasió’ que podia tenir efectes positius per a Espanya.

Finalment, s’adreçà a Jesús Posada i a Rosa Díez i els va assegurar: ‘Si els catalans i les catalanes volen la independència hi haurà independència.’ Segons ell, és possible de passar del matrimoni rondinaire a una relació amistosa: ‘Qui sap si en el futur no ens podríem convertir en amants apassionats’, va dir per acabar.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any