Rajoy demana ajuda als grans empresaris espanyols contra el procés català

  • Es reuneix amb Alierta, Botín, Brufau, Fainé, Florentino Pérez, entre més

VilaWeb
ACN
07.05.2014 - 20:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Mariano Rajoy s’ha reunit amb els membres del Consell Empresarial per a la Competitivitat i els ha demanat que l’ajudessin contra el procés d’independència de Catalunya. Rajoy diu que vol posar de manifest la ‘pluralitat’ de la societat catalana, que, segons ell, no és majoritàriament favorable al dret de decidir, sinó que comparteix l’objectiu de la millora econòmica i de l’ocupació. Rajoy els ha dit que la inestabilitat política podia perjudicar molt la recuperació i que el govern espanyol prou acceptava de dialogar amb la Generalitat, però no pas sobre qüestions com ara la consulta, ja rebutjades pel congrés i pel Tribunal Constitucional espanyols.

El Consell Empresarial per a la Competitivitat és format per una vintena d’empresaris com ara el president de Telefònica, César Alierta; el del Banco Santander, Emilio Botín; i el de Repsol, Antoni Brufau; a més del de La Caixa, Isidre Fainé; el del BBVA, Francisco González; el d’ACS, Florentino Pérez; i el d’Iberdrola, Ignacio Sánchez Galán. També hi ha el d’El Corte Inglés, Isidro Álvarez; el de Mango, Isak Andic; el d’Acciona, José Manuel Entrecanales; el de Mapfre, Antonio Huertas; el d’Inditex, Pablo Isla; i el de Ferrovial, Rafael del Pino. El de Mercadona, Juan Roig, i el de Planeta, José Manuel Lara, no han pogut assistir-hi.

En un dinar a la Moncloa, el president espanyol els ha repetit bona part del missatge que havia expressat al matí durant la sessió de control del congrés espanyol, en una resposta al portaveu de CiU, Josep Antoni Duran i Lleida: el seu govern –ha dit– no té cap contenciós amb Catalunya perquè la petició del dret de decidir no és majoritària, ans tan solament la defensen una part dels partits polítics del parlament.

Ha tornar a insistir que ell ja el volia, el diàleg amb la Generalitat de Catalunya, però dins els límits que marca el Tribunal Constitucional i el Congrés dels Diputats espanyols. Els ha dit que el govern d’Espanya ajudava el de Catalunya a través del fons de liquiditat autonòmica (FLA) i el pla de proveïdors, i ha tornat a defensar la ‘pluralitat’ de la societat catalana, que té ‘moltes demandes’ i comparteix especialment la de la superació de la crisi.

Cal tenir present que fa pocs dies que tant el setmanari The Economist com el Financial Times han fet referència al distanciament entre els governs de la Generalitat i de l’estat espanyol i han demanat a Rajoy que es mogui per dialogar amb el govern català i trobar-hi un acord.

Promet mantenir l’impuls reformista

El president espanyol també ha exposat als empresaris el pla de reformes i d’estabilitat que havia enviat a Europa i ha insistit en el canvi de la situació econòmica i la millora de la imatge exterior d’Espanya. Finalment, els ha dit que encara hi havia feina a fer i que calia mantenir ‘l’impuls reformista i l’equilibri de l’economia’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any