El Llombo publica dos suplements especials i s’integra en la pataforma iQuiosc.cat

  • Dedicats a l'exili republicà i a la persecució al valencià · Vos els oferim íntegres en pdf

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció / El Llombo
02.05.2014 - 15:19

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El Llombo fa un pas més. Amb el número d’estiu de la revista, tots aquells lectors que ho vulgen poden aconse-guir dos suplements a color. Un, de dotze pàgines, dedicat als setanta anys de l’exili (pdf) que van viure molts republicans al final de la guerra civil. L’altre suplement de vint-i-quatre pàgines porta per títol ‘Valencià, una llengua perseguida‘ (pdf), que en dóna una idea fidedigna del contingut.

L’aposta sobre aquests temes, o sobre qualsevol altre que puga ser d’interés per a l’equip de redacció del Llombo, i que tinga una extensió im-portant, és traure’l de la revista per a donar-li un espai a part. Açò possibilitarà poder tractar el tema en tota profunditat. ’75 anys d’exili’ és un suplement amb la crònica de la re- tirada a partir dels mesos de gener i febrer de 1939, els llocs on van estar els refugiats, tot amb molt de material gràfic. Tant del temps que va passar l’exili com de l’actualitat, no debades hi ha més de mig centenar de fotografies.

Des del pas fronterer del Pertús, on molts milers de republicans que se’n anaven a l’exili per por van viure l’angoixa de trobar-se’l tancat i veient que els franquistes anaven acostant-se fins que finalment els francesos van obrir la frontera; Colliure, on està soterrat el poeta Antonio Machado, mort abans d’acabar la guerra fratricida el 22 de febrer de 1939 i on hi ha una fortalesa que va ser un camp de concentració per als republicans que els francesos consideraven perillosos; la platja d’Argelers, on sobre la sorra, sense res de res, ni aigua, ni menjar, ni roba, hi van haver de viure amuntegats amb un fred intens, o el Barcarès o la platja de Sant Cebrià, uns camp de refugiats que es van obrir per a alleugerir el d’Argelers, o a Ribesaltes, on hi van anar milers de republicans i que, a hores d’ara, és el lloc on el govern gal concentra els immigrants sense papers. Finalment, i com a contraportada, la tasca immensa que va fer la infermera suïssa Elisabeth Eidenbenz, qui amb dedicació i valentia va obrir un xalet que hi havia abandonat a la població d’Elna, i on hi va construir una maternitat.

L’altre suplement agrupa articles sobre els atacs que pateix el valencià. Hi han escrit Pep Albinyana, Ximo Urenya, Josep Sanchis Carbonell, Guillem Llin, Josep Manel Andrés i Joan Olivares. A banda, s’han rescatat d’articles de diferents mitjans de comunicació en un suplement que pretén que la ciutadania prenga consciència dels atacs que està patint la nostra llengua mare.

El preu venda públic del primer suplement és d’1 euro, i el del ‘Valencià, una llengua perseguida’, de 2 euros.

El Llombo, a iQuiosc.cat

La revista, amb la intenció de posar-se a l’abast de tots aquells que vulguen saber que, a Ontinyent, hi ha un barri, el Llombo, que edita una revista, s’ha integrat a la plataforma iQuiosc.cat, on els usuaris poden consultar la versió en línia de dos-cents cinquanta diaris i revistes associats a l’APPEC, l’Associació Catalana de la Premsa Comarcal i l’Associació Catalana de la Premsa Gratuïta i Mitjans Digitals. Amb la nova eina, totes aquestes publicacions es poden adquirir directament a la xarxa o subscriure-s’hi, cosa que permet de satisfer les necessitats dels lectors cada vegada més connectats i ajudar a augmentar la visualització del sector i la circulació dels productes.

El Llombo, com altres publicacions que hi aparéixen, és gratuïta i ha estat la primera de tot el País Valencià que s’inclou en la relació a què els internàutes poden accedir amb un sol clic. A hores d’ara ja s’hi pot consultar el número de primavera d’enguany i el suplement dedicat a les víctimes anònimes de la guerra civil.

El fet que la publicació haja estat acceptada pel comité assessor d’iquiosc.cat comportarà una série de canvis que es faran visibles a partir del número de tardor. Entre altres, implicarà que la revista en PDF per als lectors en internet, serà a color. En paper continuarà sent en blanc i negre excepte les portades.


Notícia relacionada: Un quiosc nacional en format digital

Enllaços
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any