El Centre d’Estudis dels Rius Mediterranis del Museu del Ter dirigirà el projecte Life Migratoebre

  • El projecte té per objectiu la recuperació d'espècies al tram final del riu Ebre

VilaWeb
Redacció
30.04.2014 - 18:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Dimarts es va fer la presentació pública del projecte Life Migratoebre. Aquest projecte, que va ser presentat per l’Institut per al Desenvolupament de la Comarques de l’Ebre (IDECE) al Programa comunitari LIFE+ el juny de l’any 2013, té per objectiu la recuperació de l’esturió europeu, així com la millora de les poblacions d’anguila, llampresa i saboga al tram final del riu Ebre.

El projecte pretén, així mateix, fomentar la restauració de la connectivitat ecològica d’aquest tram del riu a través de la interconnexió dels espais naturals inclosos a la Xarxa Natura 2000. En particular, els objectius específics del projecte Life Migratoebre són:

– Recuperar poblacions sanes i sostenibles d’esturions, anguiles, sabogues i llamprees en un termini de 20-30 anys a l’Ebre inferior.

– Millorar significativament la connectivitat ecològica de la part baixa del riu Ebre, adaptant els obstacles actuals del tram final (assut de Xerta, assut d’Ascó i presa de Flix) per permetre la migració dels peixos (tant aigua amunt com aigua avall), augmentar en més de deu vegades la disponibilitat d’hàbitats de fresa per l’esturió europeu, la saboga i la llampresa i incrementar l’àrea de distribució (i la millora de les possibilitats de creixement) de l’anguila.

– Involucrar la comunitat així com una xarxa àmplia de gestors de la natura, pagesos, pescadors, gestors de l’aigua, companyies elèctriques, agents turístics i autoritats d’àmbits diversos per treballar junts en la recuperació dels peixos migratoris i en la millora de la gestió ecològica al tram final del riu Ebre.

– Ser un projecte de referència i promoure, de manera integral, la millora de la connectivitat ecològica a la conca del riu Ebre.

El projecte té un pressupost total de 1.565.070€ i una durada de 4 anys. La iniciativa està promoguda per l’IDECE (amb seu a Tortosa) amb la participació del Departament d’Agricultura, Ramaderia i Pesca de la Generalitat de Catalunya (des de la seva Direcció General de Pesca i Afers Marítims), l’IRTA (Centre d’Investigació i Tecnologia Agroalimentàries), la Fundació Catalunya – La Pedrera i el Centre d’Estudis dels Rius Mediterranis (CERM) – Museu del Ter. També hi col·laboraren el Parc Natural del Delta de l’Ebre, el Museu de les Terres de l’Ebre (Amposta) i el Grup de Natura Freixe (Flix).

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any