Els partits sobiranistes, en defensa del jutge Vidal

  • CiU demana al CGPJ per què no investiga els jutges que han participat en cursets de la FAES

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
30.04.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La investigació oberta pel Consell General del Poder Judicial (CGPJ) al jutge Santiago Vidal va motivar ahir una resposta ràpida dels partits sobiranistes, que van acusar la institució de perseguir-lo. Vidal és investigat perquè participa en la redacció d’un esborrany de constitució per a una Catalunya independent, tal com ell mateix va explicar i detallar ahir a VilaWeb. El CGPJ l’ha citat a declarar el 19 de maig i ha sol·licitat als presidents del TSJC i de l’Audiència de Barcelona que informessin si Vidal havia demanat autorització per fer-ho o els ho havia comunicat.

CiU demana com és que el CGPJ no cita els jutges que han participat en cursets de la FAES

El president del grup parlamentari de CiU, Jordi Turull, va criticar la maniobra del CGPJ i va demanar per què no citava, igual com feia amb Vidal, tots jutges que havien participat en cursets de la FAES. ‘Potser alguns membres del consell mateix haurien de comparèixer –va ironitzar Turull–. O és poca feina o és persecució.’ Fent retrospecció, va lamentar que anys enrere es digués a Catalunya què podia fer i què no; després què podia dir i què no, i ara què es pot pensar i què no. Després de deixar clar que si s’hagués de fer una constitució catalana l’hauria d’elaborar i aprovar el parlament, el president del grup de CiU va dir que se’n feia un gra massa. ‘També hi ha gent de l’àmbit empresarial o tributari que ja pensen com podria ser aquest futur polític’, va dir, com a exemple. 


Esquerra: ‘Si vol citar els jutges que tenen opinió jurídica, els hauria de citar tots’

‘Si vol citar els jutges que tenen opinió jurídica, els hauria de citar tots’, va dir ahir el diputat d’ERC Oriol Amorós. ‘Hauria de citar Martin Rodríguez Sol –ex-fiscal en cap de Catalunya– a qui, en lloc de voler escoltar, van destituir; i el fiscal general de l’estat, Eduardo Torres Dulce, que contínuament expressa opinions polítiques; i desenes de jutges que han escrit llibres, que fan conferències i seminaris.’ La citació de Vidal demostra, segons Amorós, que el poder judicial espanyol actua al servei de la protecció dels qui volen limitar la democràcia.

ERC, segons Amorós, encara no ha participat en la iniciativa del jutge Vidal, tot i que té interès a fer-ho. ‘Estem plenament disposats a col·laborar amb tots’, va dir, referint-se als jutges i experts que treballen amb Vidal en aquest projecte. Va dir que serien les classes populars que farien la nova constitució, pensada perquè l’interès general estigués per sobre del particular.

CUP: ‘Una extravagància més del poder judicial espanyol’

El diputat de la CUP Quim Arrufat va explicar que el seu grup no havia estat consultat sobre aquest projecte, tot i que els semblava perfecte que es fes un esborrany d’aquest estil, sempre que en el procés constituent català s’hi pogués encabir tothom i fos la ciutadania qui decidís. Sobre la citació de Vidal per part del CGPJ, Arrufat la va considerar una ‘extravagància més del poder judicial espanyol’.

El PSC evita de fer cap valoració i ironitza sobre ‘la confusió que hi ha al país’

El portaveu del grup del PSC al parlament, Maurici Lucena, es va resistir a valorar l’esborrany de futura constitució catalana argüint que no en sabia el contingut. També va declinar de fer cap comentari respecte de la citació de Vidal per part del CGPC. Només va dir, amb certa ironia: ‘A Catalunya, d’un temps ençà, hi ha molta confusió; avui hem tingut un conseller portaveu del govern fent de jutge [segons el PSC, Francesc Homs culpa Pere Navarro de l’agressió que va rebre], i ara a un jutge que redacta una constitució […] És sorprenent: molta gent fa coses molt diferents de les que se suposa que ha de fer. Però ens ho hem de prendre amb una mica de distància, perquè queden mesos per al 9 de novembre i el millor encara ha d’arribar.’

Ciutadans: ‘Es veu que deuen tenir molt poca feina’

La portaveu del grup de Ciutadans al parlament, Carina Mejías, va anunciar que el seu partit presentaria aviat una queixa al CGPJ per l’actitud del jutge Vidal i més. ‘Es veu que deuen tenir molt poca feina’, va dir. 

El PP es declara estupefacte

El portaveu adjunt del PP al parlament, Santi Rodríguez, es va declarar ‘estupefacte’ pel fet que un grup de jutges elaborés una constitució catalana. ‘Si aquells que precisament dia sí i dia també demanen una consulta, si són aquests que encarreguen la redacció d’una constitució, deu ser que els interessa més aviat poc què es pugui votar’, va dir. Rodríguez va criticar durament que s’encarregués aquesta tasca a instàncies extraparlamentàries. ‘Que es dediquin a la feina que tenen, que ens consta que no és poca’, va dir amb referència als experts que treballen en el projecte.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any