La Internacional Liberal donarà suport a qualsevol decisió que votin els catalans

  • L'aliança de partits liberals de tot el món explicita el suport a la consulta a Catalunya

VilaWeb
Redacció
26.04.2014 - 19:51

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La Internacional Liberal, que agrupa agrupa més de 109 partits liberal-demòcrates i reformistes de tot el món, ha expressat per escrit el suport a la consulta sobre el futur polític de Catalunya. El text, aprovat al 59è congrès de l’organització celebrat aquest cap de setmana a Rotterdam, expressa preocupació per la manca d’un diàleg real entre el govern espanyol i el govern català, dóna suport a qualsevol decisió que prengui el poble de Catalunya sobre el seu futur i assenyala el referèndum pactat entre Escòcia i el Regne Unit com el millor model de solució pel cas català.

Un altre dels punts destacats del text assumit per l’aliança liberal és que qualsevol negociació entre els dos governs no ha d’implicar en cap cas la renúncia del poble de Catalunya al seu dret de decidir expressat democràticament, i reclama que la Unió Europea sigui prou flexible i forta alhora per oferir una alternativa viable als pobles europeus que es vulguin expressar.

Més de setanta-cinc partits i entitats de seixanta-quatre països han participat en el congrès de la Internacional Liberal, on hi ha hagut un relleu en la presidència, en què el neerlandès Hans Van Balen ha estat succeït per l’andorrà Juli Minoves. La representació catalana ha estat integrada per la Fundació Llibertat i Democràcia, vinculada a Convergència Democràtica; l’encapçalava el vice-president de la Internacional Liberal i diputat al congrès espanyol, Jordi Xuclà; també hi havia el president de la Generalitat i de CDC, Artur Mas; el vice-president del Partit Liberal Demòcrata Europeu, Marc Guerrero, i Roger Albinyana , com a membre del secretariat internacional de CDC.

El suport a la consulta i a una solució democràtica i dialogada al procès català està inclòs a la ponència ‘The World Today’. El text aprovat diu així:

‘La Internacional Liberal expressa la seva preocupació per la manca de diàleg real entre el govern de Catalunya i el govern d’Espanya per discutir un full de ruta negociat sobre el futur de Catalunya. La Internacional Liberal donarà suport a qualsevol decisió presa pel poble de Catalunya per decidir el seu propi futur. El model democràtic establert pel govern del Regne Unit i el govern d’Escòcia, en el que s’ha arribat a un acord per celebrar un referendum per decidir el futur polític del poble escocés, ha de ser utilitzar com un exemple positiu en les converses entre els governs de Catalunya i Espanya. Tanmateix, qualsevol potencials o futures converses entre els dos governs mai han d’implicar la renúncia del dret a decidir del poble català a decidir el seu propi futur, sempre que sigui per mitjans democràtics. La Unió Europea ha de ser flexible i forta per oferir una alternativa viable a aquells pobles dins la Unió que de manera democràtica volen expressar-se.’

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any