Presentació del CD ‘Catalunya-Occitania Songs’

  • Avui s'ha presentat a Perpinyà el nou projecte dels Angelets de la Terra i el Col.lectiu Joan Pau Giné: un nou projecte transfronterer entre musics de Catalunya i Occitània, resultat del qual és un CD 'Catalunya-Occitania Songs'...>>
    Ds. 26 d'abril del 2015

VilaWeb
Redacció
26.04.2014 - 10:50

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Onze grups catalans i onze grups Occitans van enregistrar cançons en les seues llengües respectives per integrar-les en el Cd recopilatori ‘Catalunya – Occitania Songs’. Aquest primer Cd vol simbolitzar els lligams que uneixen aquests dos pobles veïns i les seues ‘llengües bessones’ que segueixen vives gràcies a la veu dels nostres artistes, de forma contínua des dels trobadors. Avui, les músiques són elèctriques, rock o reggae, per revifar les nostres llengües i transmetre’ls a les generacions futures.

Diversos projectes ‘transfronterers’ han sorgit en els últims anys, en el marc euroregional, per posar en relleu les dues cultures i ampliar els intercanvis. El Festival Sèm e serem presentava, a Tolosa i després a Barcelone, músics catalans i occitans. L’associació dels Angelets de la Terra va decidir desenvolupar el concepte d’un CD amb cançons en les dues llengües que portarà a la creació d’un col·lectiu, per tal de fer servir els seus coneixements i ampliar aquests intercanvis. Els Angelets es troben avui en Périgord (Occitània), després de crear el “Col·lectiu Joan Pau Giné” a Perpinyà, amb centenars de músics, a l’entorn de la creació en català .

Per la part en occità, són els músics del Perigord que són posat en relleu ja que en Ramon Faura, coordinador d’aquest nou projecte, vol treballar la proximitat abans d’obrir a tota Occitània. Segons ell, “l’occità del Perigord no només ha de ser folklore i tradicionalisme, en cas contrari desapareixerà amb la nostra generació”. Per això va fer una crida a Joan Pau Verdier, Peiraguda, Igor, Sono Loco i La Torna que van entendre això abans de tothom fent música actual en la llengua d’oc. També va comptar amb la participació de les bandes més noves com Talabast, Almacita, Les Bizbilles, Terra d’Abril i Les Les Batteurs Rient.

Per a la part en català del Rosselló, trobem Gerard Jacquet i Llamp te Frigui que són les pedres angulars del Col·lectiu Joan Pau Giné i el grup Enllà. També hi trobem noves formacions que proven per primera vegada de gravar un tema en català, com Muriel Falzon, Donadagua, Celine Figueras, Yannick Palomino i Neva.

Per completar el mapa dels Països Catalan, hi ha Donallop de les Illes Balears, Samuel Arba de Sardenya, Lluís Vicent i Albert Bertomeu del País Valencià amb les seves versions del cantant Joan Pau Giné. Soham, és un grup occità, però ens ofereix una cançó en català de tribut a Jordi Barre.

 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any