Santa Coloma de Gramenet es revolta contra la MAT

  • Més d'un miler de veïns es manifesten pels carrers de la ciutat

VilaWeb
Redacció
26.04.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Més d’un miler de veïns de Santa Coloma de Gramenet es van manifestar ahir contra línia de molt alta tensió, la MAT. L’Ajuntament fa anys que al·lega sense èxit contra aquest projecte, però ha estat l’inici de les obres d’una subestació per part de Red Eléctrica de España (REE) que ha encès la revolta ciutadana. Els terrenys afectats són a tocar del cementiri municipal, al barri de les Oliveres. Aquest és un dels punts finals de la línia, que travessa la ciutat passant molt a prop de nuclis urbans. La comissió ciutadana ‘No a la MAT‘, integrada per Ajuntament, associacions de veïns i plataformes ecologistes, denuncia que la molt alta tensió no és necessària i que, a més, és nociva pels veïns.

Els manifestants s’oposen a una línia que consideren que no és necessària amb el consum elèctric existent actualment a l’àrea metropolitana de Barcelona. A més, l’ampliació fins als 400 kilovolts, afirmen, provocaria efectes nocius per als més de sis mil veïns que hi ha en l’entorn més proper a la instal·lació elèctrica.


Tomàs Fernández, president de la federació d’associacions de veïns, assegura que ‘a més de baixar el consum ara s’ha d’apostar per un altre tipus d’energies’ menys nocives. En aquest sentit, el portaveu de la Plataforma per a la Defensa de la Serra de Marina i Can Zam, Pep Palacio, adverteix que la MAT ‘dispararà’ els càncers i leucèmies.

REE insisteix en la necessitat d’ampliar aquesta xarxa elèctrica. Fonts de la companyia expliquen que és per això que és inevitable construir la subestació. Tot i això, REE manté la porta oberta al diàleg perquè durant l’any i mig que es preveu que durin les obres de la subestació es pugui modificar algun punt del traçat per allunyar-lo de les cases.


En aquest sentit, es recomana que les torres elèctriques estiguin a almenys 500 metres dels habitatges. A Santa coloma, en alguns casos, la xarxa elèctrica passa a menys de 100 metres de les cases dels barris de les Oliveres, Can Franquesa o Singuerlin. Els veïns reclamen que es faci aquest canvi de traçat, però sense que això suposi fer-hi passar la molt alta tensió.

La batllessa colomenca, Núria Parlon, assegura que la ciutat no s’aturarà en la reivindicació dels seus drets i demana a REE que les infraestructures ‘siguin respectuoses amb els veïns’. Després de la multitudinària protesta d’aquest divendres, diu, espera que la companyia els escolti i ‘es replantegi el projecte’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any