Cafè Català, la passió d’un grup de nord-americans per aprendre el català

  • Les seves experiències queden recollides en el reportatge 'Cafè Català', de l'osonenca Ariadna Seuba

VilaWeb
Josep Casulleras Nualart
27.04.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

‘Els catalans, dins del seu país, tenen problemes perquè la gent parli català. I si algú que no té res a veure amb Catalunya parla en català s’emocionen’, diu la Cristina Fernández, una de les protagonistes del reportatge ‘El Cafè Català’, realitzat per l’osonenca Ariadna Seuba. En el vídeo, un grup de gent, la majoria nord-americans, expliquen quines passions, curiositats i motivacions els han portat a aprendre català a Nova York, i ens ensenya el lloc on tots ells coincideixen un cop per setmana, el Cafè Català, que posa a disposició la universitat de Columbia perquè els estudiants de llengua catalana puguin parlar entre ells de manera més distesa i compartint experiències.

El Cafè Català és en una trobada setmanal que es fa a la casa hispànica de la Universitat de Columbia durant un parell d’hores, cada dimarts a la tarda. Ara fa un any, la jove productora audioviual Ariadna Seuba es va traslladar a Nova York, i es va assabentar que es feia el Cafè Català. ‘Allà vaig conèixer l’Elsa Ubeda, la coordinadora del Cafè Català, i de seguida vam connectar molt bé. No vaig poder evitar sorprendre´m de l’entusiasme dels alumnes i dels catalans que hi participaven. La idea que els americans trobessin tan normal aprendre la nostra llengua em va al·lucinar’, explica Seuba a VilaWeb.

Al cap de poc, els va proposar de fer un reportatge sobre el Cafè Català, amb l’obectiu de donar a conèixer l’experiència i a animar nous alumnes i voluntaris. Per això, l’Ariadna va triar uns quants dels participants en aquesta trobada setmanal: ‘Vaig decidir triar quatre personatges ben diferents per representar la gran varietat de persones que participen al Cafè Català: l’Àlex i la Sonia, antropòlegs americans i autors del llibre ‘Catalunya, one Nation two States’ i directors del documental ‘Catalunya, nation withou a State‘, en Roger, també americà, músic i escriptor, la Caitlin i la Maria Cristina, dues estudiants del programa de català a Columbia i que actualment viuen, una a Barcelona perquè estudia un màster a la UPF,  i l’altra a Andorra treballant de professora d’anglès gràcies a una beca, i finalment, la Maria Rosa, una catalana que va venir a viure a Nova York als anys 50 i que, als seus vuitanta, ha decidit reprendre les classes per aprendre a escriure sense faltes amb català.’

Seuba vol fer una consideració final: ‘El Cafè Català tracta sobre el català però en realitat podria ser la història de qualsevol llengua petita. Una reivindicacio de la pluriculturalitat lingüística de l’espècie humana, un valor cultural que és patrimoni de tots.’ I això connecta amb el començament del reportatge, quan l’Alex llegeix el pròleg del llibre ‘The Speckled People‘, quan diu: ‘One day, there will be only one language and everybody will be lost’ (‘Un dia hi haurà una única llengua i tots estarem perduts’).

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any