La FNAC, sense escriptors

  • David Fernàndez dóna suport als treballadors que fan vaga: 'La cultura sense drets ni llibertats és impossible'

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
24.04.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els escriptors van deixar buida la parada de la FNAC – el Triangle on al matí era previst que anessin a signar. El motiu fou la vaga de treballadors convocada pel sindicat CGT per a protestar contra la precarietat de les condicions laborals. Aquests dies, en què hi ha hagut una forta campanya per la xarxa, més d’una trentena d’escriptors ja havien anunciat que no hi anirien. Ahir no hi va anar cap dels escriptors que hi havien d’acudir a les onze i a les dotze. Entre més, no hi anaren Enrique Vila-Matas, Juan José Milás, Judit Mascó i Forges. 

Al matí hi hagué un piquet de la CGT, el sindicat convocant de la vaga. També hi havia el diputat de la CUP David Fernàndez, que va voler donar suport als vaguistes: ‘La realitat mana i no perdona. Aquest Sant Jordi evidencia una nova fesomia de la pobresa assalariada: precarietat laboral dels treballadors de l’FNAC, dels treballadors de Panrico, amb roses de paper… És important que per Sant Jordi es denunciï aquesta precarització, perquè és impossible la cultura sense drets ni llibertats. El Sant Jordi 2014 és solidari i reivindicatiu’, va dir en declaracions a VilaWeb. 

Sobre els autors que es van negar a signar avui la FNAC amb motiu de la vaga, Fernàndez va dir que la reivindicació havia ‘tocat la fibra’: ‘La cultura també es plena de treballadors que viuen precàriament.’ A més, va retreure que la multinacional a l’estat espanyol i a Portugal tingués ‘uns beneficis anuals de 21 milions d’euros’ i paral·lelament ‘precaritzés les condicions dels treballadors’. 

Vicenç Pagès Jordà, Andreu Buenafuente, Paula Bonet, Toni Albà, Roc Casagran, Antonio Baños, Xavi Sarrià, Jair Domínguez i Jaume Barberà són alguns dels escriptors que s’han solidaritzat aquests dies amb la vaga a través de les xarxes socials i han declinat de signar llibres al centre FNAC de la plaça de Catalunya. La vaga també va rebre el suport de ciutadans a través de l’etiqueta #NoSignisAlFNAC a Twitter.

‘Hi ha companys que ens deien que eren partidaris de la vaga, però que no podien fer-ne dos dies per la repercussió que tindria en la nòmina’, deia fa uns dies a l’ACN el delegat sindical de la CGT, Ferran Moltó. I alhora lamenta que aquest darrer any el suplement que es pagava per treballar un diumenge o un festiu hagués desaparegut, cosa que significava uns quinze euros cada mes: ‘Ara entenen el diumenge i els festius com un dia feiner i, per tant, neguen que s’hagi de pagar cap suplement.’ Moltó diu també que s’ha aplicat una ampliació de vint-i-una hores de feina l’any ‘totalment gratuïtes’. ‘I si no volies ampliar l’horari, t’abaixaven el sou entre 170 euros i 180 euros l’any’, explicava.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any