Els fantàstics llibres voladors del Sr. Morris Lessmore

  • Recomanació de la biblioteca pública de Benigànim

VilaWeb
Esther Bravo Llorens
23.04.2014 - 19:07

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Quan entres a treballar a una biblioteca, després d’un cert temps d’estar-ne allunyada, t’envaeix la curiositat per descobrir què amaguen les prestatgeries. T’agafa una inesperada ànsia de llegir compulsivament i de remirar els contes infantils mentre els guardes. No pots deixar d’obrir-los, ja que moltes de les il·lustracions que contenen són vertaderes obres d’art.

Un bon dia, posant ordre, va anar a parar a les meues mans ‘Els fantàstics llibres voladors del Sr. Morris Lessmore’ de William Joyce. El vaig obrir, vaig fullejar-lo una mica i les il·lustracions em van captivar ràpidament. Em va sorprendre que no l’haguera agafat ningú, i per tant vaig esdevenir-ne la primera lectora.

Una vegada finalitzada la lectura, em va servir per constatar que em podia fiar de la meua intuïció; una lectura magnífica! Per a mi, una història poètica, emotiva i entranyable que homenatja el meravellós món que s’amaga dins els llibres i la seua capacitat per a fer volar la nostra imaginació.

El conte presenta una estètica antiga, americana, dels anys 1930, inspirada en les pel·lícules de Buster Keaton. Les il·lustracions són excepcionals, passes la pàgina a l’espera d’una nova sorpresa i els detalls omplen tot l’espai. Tot plegat, forma un espectacle exquisit de colors, tipografies i imatges fantàstiques.

La història tracta del Sr. Morris Lessmore, un xic que estimava les paraules, les històries i els llibres. De fet, la seua vida era un llibre escrit per ell mateix, pàgina a pàgina. L’obria cada matí i escrivia sobre les seues alegries i tristeses, sobre tot allò que havia aprés i tot allò que havia desitjat. Però malauradament, un dia un huracà s’ho va emportar tot, fins i tot les paraules del seu llibre.

Morris, desolat, començà a caminar amunt i avall pel paisatge gris i trist. Mirà cap amunt i va veure en el cel una xica que volava enduta per uns llibres voladors que omplien el paisatge de color. Ella li va donar un llibre i a partir d’aquell moment la vida de Morris Lessmore va canviar totalment.

Els llibres, que tenien vida, el conduïren cap a la biblioteca i des de llavors Morris se’n va ocupar, els estimava i així, passaren anys i més anys… i Morris Lessmore es va anar ajupint i arrugant. Ara els seus vells amics el cuidaven de la mateixa manera que ell els havia cuidats abans.

I al final de la història, la vida del Sr. Lessmore s’acaba però això no representa la fi de la biblioteca ni dels llibres perquè tot torna a començar. I com pot ser això? Llegiu la història i ho esbrinareu. Val la pena.

Per a acabar, dir-vos que aquesta història va servir per a inspirar el curtmetratge del mateix títol que fou guanyador d’un premi Oscar en l’edició de 2012.

Enllaços
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any