Barcelona i tot el país, territori de llibres

  • Us destaquem algunes activitats literàries que s'ofereixen a Barcelona · També les iniciatives de llibreters de València, Palma, Perpinyà i la Franja

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Montserrat Serra
23.04.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Cada any per Sant Jordi el centre de Barcelona s’inunda de parades de llibres i d’una munió de gent que va a comprar-ne. És com un riu de dos braços (el passeig de Gràcia i la Rambla de Catalunya), que conflueixen a la Rambla fins a mar. Us proposem d’aturar-nos en alguns indrets especials, que fan encara més literària la jornada. I, com que la festivitat de Sant Jordi se celebra a tot el país, descobrirem què han ideat alguns llibreters de València i de Perpinyà, de Palma i de la Franja.

Tot i ser un dia feiner, Barcelona per Sant Jordi s’endiumenja. És un dia per passejar-s’hi, si no plou, ni que sigui amb la incomoditat de les aglomeracions. És per això, per a gaudir d’un dia de llibres, de literatura i de llengua, que us proposem algunes aturades literàries, que us acabaran de fer més agradós el matí o l’horabaixa a la ciutat.

Arts libris al Santa Mònica

Al capdavall de la Rambla, l’Arts Santa Mònica acull la cinquena Ars Libris, la fira internacional del llibre d’art i d’artista. S’inaugura a les 13.00 i s’allargarà fins diumenge. La música hi serà la convidada especial d’enguany, perquè els llibres es veuen i es toquen, però també s’escolten. Es podran visitar tres exposicions de temàtica musical. ‘Plàstics extraordinaris’, dirigida per Lluís Marrasé, és una selecció de llibres-CD objectes d’art únics que provenen de les col·leccions privades de Miquel Jurado i Fermí Puig. ‘Veure música’ fa un recorregut des dels anys 1960 fins avui, amb els tres grans fotògrafs catalans de concerts: Francesc Fàbregas, Xavier Mercadé i Juan Miguel Morales. I, finalment, la instal·lació del fotògraf Miguel Trillo, que se centra en el públic dels concerts. La fira mostra el treball d’un centenar d’editors de llibres d’artista, fotografia i disseny.

Final amb poesia a la llibreria Documenta

Pujant Rambla amunt, a l’altura del Gran Teatre del Liceu, però a l’altra banda, la llibreria Documenta ha instal·lat una parada dedicada a la poesia, un gènere minoritari, poc vistent per Sant Jordi. Els amants de la poesia no hi trobaran solament una bona selecció de llibres, sinó també tot un seguit de poetes que signaran llibres i qui sap si també recitaran. Són els encarregats de dir adéu al local de la Documenta, al carrer del Cardenal Casañes. Serà l’últim Sant Jordi a Ciutat Vella, perquè l’any que ve la llibreria ja s’haurà instal·lat a l’Eixample. Els poetes convidats, juntament amb el guanyador del premi Documenta, són:

11.00 a 12.00 Montserrat Rodés

12.00 a 13.00 Marc Romera

13.00 a 14.00 Màrius Sampere

15.00 a 16.00 Josep Porcar

16.00 a 17.00 Yannick Garcia (premi Documenta)

17.00 a 18.00 Enric Casasses

18.00 a 19.00 Víctor Sunyol

19.00 a 20.00 Daniel Busquets  


Biblioteca de Catalunya

Cada any per Sant Jordi la Biblioteca de Catalunya, al carrer de l’Hospital (per sobre del Palau de la Virreina), fa jornada de portes obertes de les 10.00 a les 19.30. S’hi ofereixen visites guiades de grup i també visites lliures, amb la possibilitat (nova d’enguany) de seguir l’itinerari amb codis QR distribuïts per tot el recorregut i, en alguns punts, experimentar la realitat augmentada amb dispositius mòbils. Al mateix conjunt arquitectònic hi ha l’Institut d’Estudis Catalans, també obert al públic. És una de les poques avinenteses de l’any per a visitar el Jardí Mercè Rodoreda, propietat de l’Institut, on creixen algunes de les plantes i flors preferides de l’escriptora, moltes de les quals apareixen en les seves obres.

Espai Mallorca

A la mateixa banda de la Rambla, pujant uns quants carrers amunt, fins a la plaça Vicenç Martorell, el nou Espai Mallorca celebra el primer aniversari en el nou local i amb el nou projecte (vídeo). I s’ha organitzat una programació especial amb signatura de llibres i el recital poètic de Lucia Pietrelli. 

Ateneu Barcelonès

Canviant de banda, ja gairebé arribant a la plaça de Catalunya, agafant el carrer Canuda s’arriba a l’Ateneu Barcelonès, un espai que per Sant Jordi també té les portes obertes. A partir de les 12.00 s’hi farà una lectura pública de les tres obres finalistes del premi Crexells: ‘Dos taüts negres i dos de blancs’, de Pep Coll; ‘Les cròniques del déu coix’, de Joan-Lluís Lluís; i ‘Licantropia’, de Carles Terès. Aquesta institució també organitza el concurs de fotografia digital ‘Sant Jordi a l’Ateneu’.

València, el llibre de fons i un lema: ‘La paraula fa el país’

Núria Cadenes, responsable de la llibreria 3i4 de València, explica a VilaWeb que és el segon any que hi viu la diada de Sant Jordi: ‘L’any passat ja em vaig adonar que la gent venia a la llibreria a comprar llibres per regalar durant tot el dia. Les institucions no ho volen celebrar. Per això Sant Jordi és com una festa soterrada a la ciutat de València, però la gent té ganes de celebrar-la. I nosaltres pretenem escampar Sant Jordi.’

‘Enguany hem tornat a bastir un aparador de Sant Jordi. I si l’any passat teníem un actor llegint literatura, que va acabar nu, enguany ho hem fet diferent. A proposta de Joan Navarro, hem creat un aparador fet dels llibres que els lectors ens han dit que els agradaven i recomanaven. Les llibreteres també hi hem posat alguns títols nostres. Vam anunciar la proposta a Facebook i molta gent hi ha participat i hi ha dit la seva. Així mateix, esperem que durant el dia els escriptors vagin passant per la llibreria i signin els seu llibres. Els hi hem convidat.’

‘Després, al vespre, al centre Octubre, celebrarem una festa de Sant Jordi, organitzada per Acció Cultural del País Valencià (ACPV) i l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana (AELC), amb la col·laboració del Servei de Política Lingüística, la Universitat de València, el Gremi de Llibreters del País Valencià, el Gremi d’Editors del País Valencià, l’Associació d’Editors del País Valencià i el PEN català. La festa, que ja és el tercer any que la fem, enguany és encapçalada pel lema “La paraula fa el país”. Fem un homenatge a Francesc Ferrer i Pastor i hi ha una actuació de Feliu Ventura. L’acte el conduirà l’actor Ferran Gadea, que també donarà pas a una trentena d’escriptors que llegiran un petit fragment de la seva obra (entre els quals hi haurà Ramon Guillem, Eusebi Morales, Rosa Roig, Rafa Xambó, Francesc Mompó, Rubén Luzón, Encarna Sant-Celoni, Pau Sif, Juli Capilla, Vicent Salvador, jo mateixa…). I també es convidarà a llegir al públic paraules del diccionari.’

Perpinyà, celebrant Sant Jordi quan toca

Joana Serra, responsable de la llibreria Catalana de Perpinyà, ens explica com ha pensat la diada de Sant Jordi: ‘Com que Sant Jordi, malauradament, no és una festa popular a Catalunya Nord, la majoria dels actes que es fan entorn del llibre se celebren el cap de setmana més de més a prop. Per això, els ajuntaments, entitats i associacions que organitzen actes, els faran el cap de setmana vinent. Així i tot, alguns llibreters resistim a l’hora de celebrar la diada quan toca. Per aquest motiu, per Sant Jordi a la Llibreria farem activitats per a la mainada tota la tarda (el dimecres a la tarda els nens no van a escola), amb una lectura de contes, un taller de fabricació de roses i un espertinar (berenar).’

‘A més a més, el divendres 25 d’abril de 4 a 7 de la tarda i el dissabte 26 tot el dia, la Llibreria Catalana i la Llibreria Toractis de Perpinyà serem a la plaça d’Aragó de Perpinyà, amb més de trenta autors (Joan-Lluís Lluís, Sergi Pàmies, Eliana Thibaut-Comelade, Joan-Francesc Castex-Ey, Miquel Arnaudies, Pere Figueres, Marie Grau…). El divendres al vespre, s’organitza el ball dels llibreters, a iniciativa de les dues llibreries, un concert de música tradicional amb els alumnes del Conservatori de Perpinyà.’

Palma, un mosaic de parades de llibres repartides per la ciutat

A Mallorca hi haurà tot d’espais de la ciutat amb parades de llibres i autors signant. L’editorial Lleonard Muntaner n’enumera algunes de les seves:

10.30-11.30 
Joan Perelló Ginard signarà exemplars de ‘La casa del vespre‘(paradeta de Llibres Mallorca, a la plaça de Cort).

12.00-13.00 

Miquel Àngel Llonovoy signarà exemplars de ‘Maceta. Diari d’un indígena’ (paradeta d’Agapea Palma, al carrer de Sant Miquel).

Antònia Vicens Picornell signarà exemplars de ‘Sota el paraigua el crit’ (El Corte Inglés d’Avingudes).

Joan Perelló signarà exemplars de ‘La casa del vespre’ (El Corte Inglés d’Avingudes).

Gabriel Genovart signarà exemplars de ‘Antropologia de la festa de sant Antoni’ (El Corte Inglés d’Avingudes).

Pere Galiana signarà exemplars de ‘Es cabo loco. El glosador del Coll d’en Rabassa’ (El Corte Inglés de Jaume III).

17.00 

Margalida Capellà signarà exemplars de ‘Veus republicanes. Memòria de la Guerra Civil a Mallorca (vol. III)’ (Embat Llibres, Els Geranis).

Joan Perelló signarà exemplars de ‘La casa del vespre’ (Embat Llibres, Els Geranis).

17.30 

Miquel Àngel Llonovoy signarà exemplars de ‘Maceta. Diari d’un indígena’ (paradeta de la Llibreria Quart Creixent, a la plaça Major).

Tomeu de Pòrtol i Francesc Vicens Vidal signaran exemplars de ‘Beatles made in Mallorca. La recepció insular de la música beat’ (paradeta de la Llibreria Quart Creixent, a la plaça Major).

Francesc Vicens signarà exemplars de ‘El cant de la sibil·la. Patrimoni de la humanitat’ (paradeta de la Llibreria Quart Creixent, a la plaça Major).

18.00 

Antònia Vicens signarà exemplars de ‘Sota el paraigua el crit’ (Llibreria Embat, Els Geranis).

18.30

Joan Perelló signarà exemplars de ‘La casa del vespre’ (paradeta de Llibres Mallorca, a la plaça de Cort).

Antònia Vicens signarà exemplars de ‘Sota el paraigua el crit’ (paradeta de la Llibreria Quart Creixent, a la plaça Major).

18.00-19.00

José Lorenzo González signarà exemplars de ‘La experiencia de Dios. La supervivencia de la mente después de la muerte’ (El Corte Inglés d’Avingudes).

La Franja, diversitat femenina per a un Sant Jordi de literatura rural

Amb el lema ‘diversitat femenina per a un Sant Jordi de literatura rural’, el llibreter Octavi Serret, de la llibreria Serret de Vall-de-roures, al Matarranya, ha preparat un Sant Jordi ric en veus de dones. Les autores Marta Momblant Ribas, Lola Salmeron i Silvia Mayans compartiran una parada de llibres i roses per a oferir el bo i millor de la seva escriptura. Els visitants hi podran compartir vivències fent una immersió dins la literatura rural. El fet de sentir-se tan lligat a la terra suscita, sens dubte, una escriptura femenina tan orgànica i emocional com controvertida i discursiva i, amb tot, sempre, sempre passional.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any