Jaume Cabré a Mas: ‘No us arronseu president, no esteu sol, som cada vegada més i més il·lusionats’

  • En el lliurament de les Creus de Sant Jordi

VilaWeb
ACN
22.04.2014 - 21:49

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha lliurat aquest dimarts la Creu de Sant Jordi 2014 a vint-i-set persones i a quinze entitats que han destacat ‘pels serveis prestats a Catalunya’ en la defensa de la seva identitat o en l’àmbit cívic i cultural. Entre els distingits, s’hi han trobat Jaume Cabré, Vicky Peña, Suso de Toro, Josep Maria Martí i Martí, Lluís Pagès, i els sindicats de CCOO i UGT. Cabré ha intervingut en nom de tots els distingits però ha traslladat al president, a títol personal, el següent missatge: ‘No us arronseu president Mas, hi ha molta gent al costat vostre o vós esteu al costat de molta gent, no esteu sol, no estem sols, som molts i cada vegada més, som més i més il·lusionats’.

Cabré ha intervingut en nom de tots els guardonats aquest dimarts al Palau de la Generalitat i ha remarcat ‘la vitalitat cívica i cultural de Catalunya que representen avui els guardonats’. Així mateix, ha ressaltat que a més dels 27 guardonats a títol personal es premien 15 entitats i ‘cap entitat no es fa sola ni es manté viva sense ningú que hi posi vida cada dia. Sempre hi ha persones que hi deixen la pell’, ha afegit.

Al final de la seva intervenció, l’escriptor ha destacat: ‘Som capaços de moltes coses perquè tenim un somni al davant. Al davant, no a l’horitzó’, ha afegit. ‘El davant el tenim a tocar i en això hi ajuden les entitats i persones guardonades avui que no són les úniques’. Cabré també ha llançat un missatge a títol personal al president fent referència a les paraules del president de la farmacèutica Grifols, Víctor Grífols, qui va demanar a Mas que ‘tiri endavant’ i ‘no s’arronsi’. ‘No us arronseu president Mas’, ha apuntat Cabré, ‘hi ha molta gent al costat vostre o vós esteu al costat de molta gent, no esteu sol, no estem sols, som molts i cada vegada més, som més i més il·lusionats’.

Les Creus de Sant Jordi

Les vint-i-set persones que han rebut la distinció en l’edició d’enguany són el compositor Xavier Benguerel; la fotoperiodista Joana Biernés; el filòleg José Manuel Blecua; la jurista Alegría Borràs; el promotor cultural Josep Maria Busquets; l’escriptor Jaume Cabré; l’agent comercial Aureli Casabona; l’executiu Enric Crous; l’escriptor Suso de Toro; l’actriu Vicky Peña; el cartellista Macari Gómez; la pedagoga Rosa Gratacós; el farmacèutic Joan Josep Guinovart; el sacerdot Joan Llort; el fotògraf Marià – Ignasi Marroyo; el periodista Josep Maria Martí i Martí; el geògraf Ricard Masó; la joiera Rosa Maria Oriol; l’editor Lluís Pagès; el promotor cultural Francesc Panyella; el pedagog Enric Puig; el monjo i historiador Hilari Raguer; la promotora social Mercè Riera; el metge Josep Maria Sala i Xampeny, i el realitzador de televisió, Sergi Schaaff.

A més, també s’ha atorgat aquesta distinció, a títol pòstum, al promotor social Lluís Martí i Bosch i el pallasso Joan Montanyès, ‘Monti’, que van morir l’any passat.

Entitats

Per la seva banda, les 15 entitats guardonades han estat el Casino Llagosterenc, CCOO, Coral Llessamí, Els Pescadors de l’Escala, la Federació d’Ateneus de Catalunya; Federació de la Salut Mental de Catalunya; Fundació Busquets de Sant Vicenç de Paül; la Fundació Oncològica Infantil Enriqueta Villavecchia; Fundació Vidal i Barraquer; Institut d’Estudis Penedesencs; Institut Pere Mata; Organització Catalana de Trasplantaments; Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona; Societat Coral Diana, i UGT.

L’acte d’aquest dimarts al Palau de la Generalitat l’ha obert un parlament del conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha ressaltat que els guardonats han contribuït a fer de Catalunya un país més culte. ‘Un país culte progressa millor amb més benestar, més cohesió, més participació, pluralisme i més qualitat democràtica. Un país culte fa més sòlida la seva singularitat i aprofundeix en la seva universalitat’, ha remarcat.

A continuació el secretari de Govern, Jordi Baiget, ha fet la lectura del decret de concessió de les Creus de Sant Jordi i el president ha entregat els guardons a les diferents personalitats i entitats. Ha tancat l’acte el president Mas després de la intervenció de Cabré.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any