Jaume Amargant presenta el projecte fotogràfic “Borgonyà Memory”

  • Conté més d’un miler de fotografies de famílies de la colònia de Borgonyà

VilaWeb
Redacció
22.04.2014 - 17:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El proper dissabte 26 d’abril a les 12 del migdia, l’Auditori Roca del Museu del Ter serà l’escenari de la presentació del projecte Borgonyà Memory. L’acte comptarà amb la presència de l’alcalde de Sant Vicenç de Torelló, Joan Sadurní, l’historiador i tècnic de patrimoni del Museu del Ter, Jordi Grané i de l’antropòleg i creador del projecte Borgonyà Memory, Jaume Amargant Paniello.

La colònia tèxtil Fabra i Coats, d’origen escocès, és una de les colònies tèxtils més importants de Catalunya. La seva història, arquitectura i urbanisme la van convertir en una colònia de referència. Declarada per la Generalitat de Catalunya com a Bé Cultural d’Interès Nacional, la colònia és avui en dia un important testimoni del procés industrialitzador a la conca mitja del Ter.

Un dels trets més destacats de la colònia és el seu teixit associatiu. En aquest sentit l’any 1995 en motiu del seu centenari, es va editar el llibre “Borgonyà, una colònia industrial del Ter”. Un llibre que repassa la història de la colònia al voltant de la fàbrica de filats Fabra y Coats, i que va propiciar l’aparició de moltes imatges de la rica vida associativa de Borgonyà.

Jaume Amargant Paniello, antropòleg i nascut a la colònia de Borgonyà, va començar a finals del 2012 el projecte “Borgonyà Memory”, un arxiu fotogràfic que recull imatges provinents de famílies de Borgonyà. El projecte es va iniciar a través de les xarxes socials, en aquest cas d’una pàgina de Facebook amb el mateix nom.

Per aconseguir totes aquestes imatges, més d’un miler actualment, les famílies es posen en contacte amb en Jaume Amargant, qui les recull, les digitalitza i documenta. Les fotografies es recullen i s’organitzen segons criteris d’interès social, antropològic, històric i memorialístic. Per poder veure tot aquest recull fotogràfic només cal accedir a la pàgina de facebook: www.facebook.com/borgonyamemory . En ella es podran veure àlbums relacionats amb la vida social, associativa i organitzacions de la societat civil de Borgonyà, al llarg de pràcticament tot el segle XX. Les imatges s’acompanyen d’una breu explicació de l’escena, amb els noms de les persones que hi apareixen i el context històric que la fa possible. A través del xat de la pròpia xarxa social es pot contactar amb en Jaume Amargant, establint així una comunicació directe que ajuda a desvetllar aspectes o facetes desconegudes de les imatges. La participació i la transparència són els eixos principals del projecte “Borgonyà Memory”

Dissabte 26 d’abril a les 12 del migdia, es farà públic tot aquest treball de recerca. Des del seu naixement fins a la seva consolidació, amb una mostra de fotografies d’aquest fons virtual: Borgonyà Memory.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any