Rússia acusa el govern ucraïnès d’incomplir l’acord de Ginebra

  • El ministre d’Afers Exteriors rus responsabilitza l’executiu de Kíev del tiroteig d’aquest cap de setmana i avisa Occident que és impossible aïllar Rússia del món

VilaWeb
Redacció
21.04.2014 - 16:34

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La treva de Pasqua establerta a Ucraïna després de l’acord de Ginebra és més fràgil que mai. El tiroteig a Slaviansk d’aquest cap de setmana va fer pujar a tensió, però avui el conflicte ha tornat a saltar al camp diplomàtic. El ministre d’Afers Estrangers de Rússia, Sergei Lavrov, ha acusat el govern d’Ucraïna d’incomplir els acords assolits a Ginebra. ‘L’acord de Ginebra no només no es compleix, sinó que els que van usurpar el poder a Kíev el contravenen de manera flagrant’, ha dit Lavrov en una conferència de premsa a Moscou, després de la reunió que ha mantingut amb el seu homòleg de Moçambic, Oldemiro Baloi.

Lavrov ha assegurat que el govern de Kíev es queixa que no han estat desocupats els edificis administratius, però les autoritats ucraïneses ‘no han mogut ni un dit per eliminar les causes de fons d’aquesta profunda crisi i s’han saltat grollerament els acords de Ginebra’.

El ministre rus ha subratllat que un dels punts de l’acord de Ginebra era l’amnistia als manifestants pro-russos, però que en lloc d’això les autoritats de Kíev ‘continuen detenint els dirigents polítics del sud-est d’Ucraïna’ i també periodistes. Lavrov ha responsabilitzat el govern ucraïnès del tiroteig d’aquest cap de setmana. ‘Això excedeix tots els límits’, ha dit, i ha afegit: ‘No poden o, potser no volen, controlar els extremistes, que segueixen manant’.

També ha dit que els intents d’aïllar Rússia ‘no portaran enlloc, perquè és impossible aïllar Rússia de la resta del món […]. Abans de presentar ultimàtums i amenaçar amb sancions si no complim amb les seves peticions, nosaltres apel·laríem als nostres socis nord-americans a prendre consciència de la seva responsabilitat sobre aquells als quals van ajudar a arribar al poder a Kíev’.

‘Ens posen en una situació molt complexa’, ha explicat Lavrov, que ha recalcat que Moscou ‘no només condemnarà sinó que també actuarà contra la política d’aquells que busquen desfermar una guerra civil confiant, segons sembla, en provocar un conflicte sagnant’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any