Deu mil manifestants a Nantes per la reunificació de la Bretanya

  • Els moviments per la integració i els Barrets Vermells han elegit la capital històrica del país, actualment fora de la regió bretona, per a pressionar el govern francès

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
19.04.2014 - 16:12

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Aprofitant l’interès del president francès François Hollande i del seu nou primer ministre, Manuel Valls, de reorganitzar l’administració de l’estat i reduir el nombre de regions, els col·lectius Bretanya Reunida i 44=Breizh han organitzat una manifestació, que ha aplegat unes deu mil persones segons els organitzadors, en favor d’una vella reclamació del moviment bretó: la integració del departament del Loira Atlàntic, amb capital a Nantes, als quatre consells que ara mateix formen la regió de la Bretanya.

La manifestació per la reunificació de la Bretanya ha començat a dos quarts de tres del migdia a la plaça de la Bretanya de Nantes, la capital històrica del país. Els dos col·lectius organitzadors consideren que cal aprofitar la conjuntura política a París (on Hollande ha recuperat un projecte de reforma territorial del seu predecessor Nicolas Sarkozy) i a la Bretanya mateix (en plena ebullició social i nacional amb el moviment indignat dels Barrets Vermells), per a tornar a demanar la reunificació dels cinc departaments històricament bretons.

Amb tot, tal com diu el lema ‘Ni statu quo, ni Gran Oest’, els col·lectius impulsors volen deixar clar a Hollande que la voluntat dels bretons, de cara a una reorganització territorial de l’estat, passa per fusionar el departament de Nantes, el Loira Atlàntic, amb els quatre departaments que ja integren la regió de la Bretanya. En cap cas no s’acceptaria el manteniment de la divisió actual ni que la futura reforma comportés la fusió de les regions de la Bretanya, del País del Loira i de Poitiou-Charentes en una macroregió del Gran Oest.

L’any 2008, unes deu mil persones van participar en una altra manifestació, també a Nantes, amb la mateixa reivindicació.


Més informació:

L’Hexàgon, segons Manuel Valls

Les onze grans reivindicacions nacionals dels ‘barrets vermells’ bretons (9-3-2014)

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any