Rafel Martín denuncia la brutal agressió que va rebre de la policia a Mestalla

  • 'Ara veuràs, català de merda', van dir al jove afeccionat del Barça, que duia una estelada · Fou agredit i detingut per vuit agents

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
18.04.2014 - 14:48

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

A la mitja part de la final de copa entre el Barça i el Madrid a Mestalla, en Rafel Martín, un jove afeccionat blaugrana de Cadaqués, va anar al labavo. Duia una estelada penjada al coll. Es va trobar vuit agents de la policia espanyola que li van barra el pas, el van colpejar, el van llençar a terra i el van detenir. Sense cap motiu aparent. Així ho ha denunciat ell mateix. ‘Un policía se’m va posar al davant, em va agafar pel coll i em va dir “ara veuràs català de merda”. Em van pegar’, relata Martín. Avui ha denunciat els fets a la comissaria dels mossos d’esquadra a Roses.

Aquest és el relat dels fets, en declaracions a l’agència ACN:

‘Em van estomacar de valent i em pensava que m’hi quedava’, continua explicant. ‘Em vaig deixar caure a terra i em van trepitjar el cap. Em van emmanillar, em van ficar dins d’una furgoneta, em van portar a la comissaria, vaig demanar un informe de lesions, em van dur a un ambulatori, vaig estar cinc hores emmanillat, em van portar a comissaria, on vaig passar la nit i al matí he passat a disposició judicial, i m’han deixat  i sense fiança.’

El jove diu que els grup d’agents se’l va endur fins al furgó policial sense deixar d’apallissar-lo. ‘Hi va haver un moment en què m’asfixiaven tan fort que no podia respirar; jo els deia que em deixessin, que m’estava morint’, concreta.

Mentre l’arrossegaven, el jove va caure a terra i va ser aleshores quan explica que li van ‘trepitjar el cap’. Rafa Martín assegura que rebia ‘per totes bandes’ i que l’única cosa que va poder fer era protegir-se i intentar demanar auxili. ‘En cap cas em vaig defensar’, precisa.

Aquella nit, va estar-se ben bé cinc hores emmanillat. Primer els agents de la policia espanyola el van dur a comissaria, d’allà a l’hospital i després, altre cop als calabossos, on va passar la nit. L’endemà va passar a disposició judicial. Segons explica, s’hi va estar ben bé quatre hores fins que el van deixar en llibertat.

‘Quan se’m van endur del camp, els policies ni tan sols em van llegir els drets; només ho van fer quan estava a dins del calabós i va arribar la meva advocada’, diu. Va ser als jutjats quan va saber de què l’acusaven: d’unes faltes per haver-se negat a identificar-se.

‘Va ser per l’estelada’

Martín creu que els policies el van apallissar perquè, a més de la samarreta del Barça, duia una estelada lligada al coll. ‘Al camp hi havia milers d’estelades, i espero que a ningú més li passés el mateix que a mi; però jo crec que va ser per això’, relata.

El jove té un ull de vellut, una rascada a la cara i marques arreu del cos. ‘Quan ahir vam arribar, vaig fer-me un altre reconeixement: tinc tot el cos macat, marques als canells i una fissura en una costella que em fa respirar amb dificultat’, explica. I hi afegeix: ‘Estic masegat, tinc hematomes al tòrax i contusions a les cames i als genolls’.

Amb el nou reconeixement, Martín i el seu pare han anat fins a la comissaria dels mossos d’esquadra de Roses (Alt Empordà) per denunciar l’agressió. De moment, aquest és el primer pas, perquè ja han posat el cas en mans d’un advocat i dimarts vinent preveuen presentar una nova denúncia als jutjats de València.

‘Estic disposat a arribar fins on faci falta’, explica el jove de Cadaqués. I conclou: ‘Vull agrair totes les mostres de suport que he rebut, i dir a aquells qui em donen suport que no abaixaré les mans i que arribaré fins al final’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any