Acord entre Rússia, Ucraïna, EUA i la UE per resoldre la crisi ucraïnesa

  • El ministre d'Afers Estrangers rus anuncia l'aprovació d'un document amb 'mesures pràctiques' per rebaixar la tensió

VilaWeb
Redacció
17.04.2014 - 18:39

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els governs de Rússia i Ucraïna, reunits amb els EUA i la Unió Europea a Ginebra, han arribat a un acord per mirar de sortir de la crisi ucraïnesa. Segons que ha anunciat el ministre d’Afers Estrangers rus, Sergei Lavrov, han aprovat un document amb mesures pràctiques per afluixar l’onada de violència. Entre altres qüestions, han acordar de dissoldre de manera immediata els grups armats il·legals i la desocupació dels edificis a l’est d’Ucraïna per part d’activistes pro-russos. 

També ha anunciat una amnistia per als qui hagin participat en aldarulls i que l’Organització per a la Seguretat i Cooperació a Europa (OSCE) tingui un paper destacat en la mediació. En aquest sentit, li demanaran que enviï observadors a l’est d’Ucraïna.

Putin nega la participació militar russa al sud-est d’Ucraïna

El president rus Vladímir Putin ha negat aquest dijous al matí les acusacions d’Occident que apunten a la participació de militars i serveis d’intel·ligència russos en les sublevacions contra Kíev al sud-est d’Ucraïna. ‘No hi ha cap unitat militar ni tampoc instructors. Hi ha ciutadans locals. És una ximpleria’, ha assegurat Putin aquest dijous en un programa televisat al seu país. El líder rus ha qualificat de ‘greu crim’ la decisió de Kíev de mobilitzar tropes a l’est del país per apagar les rebel·lions prorusses. I ha destacat ‘la importància’ de la trobada a quatre bandes entre Rússia, Ucraïna, els Estats Units i la UE a Ginebra per intentar rebaixar la tensió a l’exrepública soviètica.

‘A l’est d’Ucraïna no hi ha cap unitat militar ni tampoc instructors. Hi ha ciutadans locals’, ha assegurat el president rus Vladímir Putin a preguntes dels ciutadans del país en un programa televisat en directe. El líder rus ha qualificat de ‘ximpleria’ i ‘fora de sentit’ les acusacions internacionals de la participació de les forces russes al sud-est d’Ucraïna.

Putin ha criticat la decisió del govern ucraïnès d’enviar tropes a l’est del país amb l’objectiu d’anul·lar la rebel·lió prorussa a la zona. Una operació que Putin considera un ‘greu crim’. ‘En lloc d’adonar-se que hi ha alguna cosa que no funciona i d’intentar la via del diàleg, el govern ucraïnès fa noves amenaces de força’, ha destacat el president de Rússia, que també ha assegurat que Kíev ‘està portant el país a l’abisme’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any