Ramaders i empreses de tractament de purins proposen que els diners de l’Estat es destinin a les plantes

  • El sector porcí insisteix en demanar una moratòria fins al 2015 per a l'aplicació del nou règim retributiu

VilaWeb
Redacció
14.04.2014 - 14:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El sector porcí, representat per Unió de Pagesos, JARC, Asaja, Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya, Porcat i Anprogapor, i l’Associació d’Empreses per al Desimpacte Ambiental dels Purins (ADAP), han acordat aquest divendres a Lleida proposar al Departament d’Agricultura que intercedeixi per reorientar les mesures d’urgència proposades per reduir el problema de la gestió de purins. El sector demana que els 2,4 milions d’euros, que per ara s’ha compromès a aportar l’Estat per posar en marxa mesures a curt termini, es destinin a la reobertura de les plantes de tractament de purins situades en zones amb major densitat ramadera, on la situació requereix mesures més urgents.

El sector insisteix en demanar una moratòria a les retallades fins al 2015 per poder analitzar correctament la situació i establir solucions efectives a llarg termini.   

La demanda dels ramaders i les empreses de tractament arriba després que aquest dijous el Ministeri d’Agricultura traslladés a les comunitats que col·laborarà econòmicament amb elles per una solució a curt termeni al problema de la gestió dels purins que s’ha creat arran del tancament de les sis plantes de tractament amb cogeneració que hi ha a Catalunya arran del nou règim retributiu del sector elèctric dissenyat pel Ministeri d’Indústria, Energia i Turisme i que preveu una retallada del 40% de les primes que rebien per produir electricitat.   

L’ajut estatal anirà destinat per finançar el transport del purí als camps o a instal·lacions on sigui possible la seva gestió, com a mesura més immediata per pal·liar el tancament de les plantes de tractament, prioritzant aquelles situades en zones més vulnerables com és el cas de Catalunya.  

No obstant això, els governs autonòmics podran decidir dedicar els fons estatals a altres solucions diferents al transport, sempre que l’objectiu de les mateixes sigui solucionar el problema, a curt termini, de les explotacions que fins ara portaven purins a plantes de tractament. En aquest cas però, la comunitat haurà d’avançar els diners que el Ministri d’Agricultura li retornarà més endavant. És en aquest sentit que els ramaders i les empreses de tractament demanen al Departament d’Agricultura que els diners previstos per donar una solució urgent al problema a Catalunya es destinin a la reobertura de les plantes existents i no al trasllat dels purins a altres llocs.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any