Otegi invoca a Al-Jazeera la via catalana i escocesa per al País Basc

  • La cadena catariana publica una entrevista al dirigent independentista basc empresonat

VilaWeb
Redacció
11.04.2014 - 15:58

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La cadena Al-Jazeera publica avui una entrevista al dirigent independentista basc Arnaldo Otegi, empresonat a Logroño des de fa quatre anys. Hi parla sobre la situació dels presoners bascs, del context polític actual, i també reflexiona sobre els referèndums previstos a Catalunya i Escòcia. ‘Decididament us dic que és la via d’Escòcia i Catalunya la mateixa que hem de reconèixer els bascs’, diu. 

‘Decididament us dic que la via d’Ecòcia i Catalunya és la mateixa que hem de reconèixer els bascs. I si em demaneu si considero que per començar a transitar-hi caldria estar resolta l’agenda de les conseqüències, la meva resposta seria negativa. La unilateralitat també serà necessària per assolir la independència. Cal començar a madurar aquest procés sense pressa però sense pausa, amb seriositat, rigor intel·lectual i molta passió’, reflexiona Otegi en una entrevista resposta per escrit des de la presó.

Sobre la seva detenció el 2009, acusat de voler reorganitzar la cúpula de Batasuna, diu: ‘L’estat cercava les nostres detencions per impedir el canvi d’estratègia en l’esquerra independentista. Estava instal·lat amb comoditat en un escenari de confrontació armada perquè això li permetia de gestionar el conflicte en termes purament ‘antiterroristes’. Una estratègia pacífica i democràtica alterava radicalment aquest escenari. Nosaltres ho vam fer i aquest va ser el nostre delicte’. 

Otegi sentencia que la lluita armada ‘no tornarà a ser present en l’equació política basca’: ‘Aquesta és la decisió inapel·lable irrevocable i definitiva’. I acaba amb un missatge contundent al president del govern espanyol: ‘No vau poder evitar, amb el nostre empresonament, el canvi d’estratègia, no vau poder impedir la nostra legalització, no vau podeu ni podreu impedir el nostre auge electoral, no podeu impedir ni evitar les mobilitzacions massives a favor dels presos, no podreu evitar el desarmament d’ETA i no podreu evitar que més tard o més d’hora exercim el dret d’autodeterminació i ens convertim en un nou estat d’Europa. Podreu allargar el nostre empresonament, però no podreu evitar la llibertat del nostre poble, perquè allò primer és a les vostres mans, però això segon només  és en les nostres’. 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any