Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Notícies

Dijous  10.04.2014  17:38

Autor/s: Per Rafael Hinojosa i Lucena, Ex diputat al Congrès i al Parlament català

El cas de l’ateneu Joventut Unida Pratenca, democràcia cultural en ple franquisme

Men?ame
 

La Joventut Unida Pratenca no va acceptar el camí que li marcaven les autoritats franquistes i va decidir basar-se en les seves pròpies idees per fer un camí diferent. Aquest tipus d’organitzacions només podien funcionar si un grup de joves entusiastes i idealistes estaven disposats a sacrificar moltes hores de dedicació, alguns diners i certs riscos personals de seguretat en front de les autoritats franquistes, com va passar a l'ex diputat Pere Baltà, a qui a causa d’un article titulat Sota una gorra grisa van obrir el 1966 una causa civil i militar que va acabar en un Consell de Guerra, procés gravíssim en aquella època, per la manca de garanties jurídiques per als acusats davant de la justícia de la dictadura.

Joan Ignasi Salcedo del Moral ha publicat, dins la Col·lecció “Cròniques de la Memòria” 24 de Rúbrica Editorial, un llibre sobre la historia d’un ateneu format per joves veïns del Prat: la Joventut Unida Pratenca (1963-1968). Aquest és un d’aquells llibres que probablement no arribarà al gran públic, ni tan sols a la majoria dels habitants d’aquesta població del Baix Llobregat però que té un gran valor com a testimoni del que va suposar la lluita d’un grapat de joves idealistes en favor de la cultura i de la democràcia en ple franquisme.

Segueix llegint