El PP rebutja la proposta de Compromís de suspendre l’arranjament escolar

  • Hui s'han afegit sis escoles valencianes més a les mobilitzacions

VilaWeb
Redacció
10.04.2014 - 13:06

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El PP ha rebutjat aquest dijous a les Corts la proposició no de llei de Compromís per instar el Consell a retirar la resolució de la Conselleria d’Educació de 14 de febrer de 2014, coneguda com a ‘arranjament escolar’, que implicarà la supressió de set unitats escolars a la nostra comarca. Al debat hi han assistit membres de les AMPA d’Ontinyent i de la Plataforma Prou, i representants de l’escola Cremona d’Alaquàs, convidats pel grup parlamentari Compromís.

La iniciativa l’ha defensada Josep M. Pañella, qui ha acusat el govern ‘d’enfonsar l’escola pública’, i de castigar l’ensenyament en valencià. Pañella ha denunciat també l’eliminació d’unitats escolars. Concretament, ‘s’han creat sis unitats d’Infantil, 112 de Primària i cinc d’educació especial. En canvi, s’han suprimit 152 d’Infantil, 69 de Primària, tres d’ESO i cinc d’educació especial, ha dit. En total, una diferència negativa de 106 unitats’, ha dit.

La proposició no de llei ha tingut el suport d’EUPV. La portaveu Marga Sanz ha afirmat que l’arranjament escolar ‘posa el sistema educatiu valencià en un pou sense fons perquè després d’incrementar la ràtio a les aules i el districte únic, amb aquest tipus de mesures el sistema públic deixarà de ser l’espina dorsal de l’educació valenciana’, i a més ‘promou que el valencià no siga la línia vehicular del sistema’.

Per la seua banda, el PSPV ha presentat una esmena, també rebutjada pel PP, que instava Educació a no cedir solars per a la construcció dels anomenats centres d’iniciativa social alhora que es tanquen unitats perquè ‘són privatitzacions encobertes’. La construcció d’aquests centres que ‘després seran concertats’ i el descens de la natalitat ‘són les excuses de la Generalitat per a tancar unitats’, ha criticat la diputada Pilar Sarrión. També ha reclamat que la baixada de la natalitat en alguns municipis ‘s’utilitze per a reduir la ràtio i no per suprimir unitats’.

Recurs contenciós-administratiu

Ahir dimecres l’Ajuntament d’Ontinyent va informar que presentarà un recurs contenciós-administratiu contra l’arranjament escolar. La decisió es va prendre vist l’incompliment de conselleria d’haver respost a bans del 7 d’abril les al·legacions presentades pel Consell Escolar Municipal, cosa a la qual s’hi havia compromés el secretari d’Educació Rafael Carbonell en una reunió a què assistiren el batle Jorge Rodríguez, el regidor d’Educació Pepe Pla i els portaveus de tots els grups municipals.

S’estenen les tancades

Les tancades a col·legis del País Valencià per a protestar contra l’eliminació d’unitats en català per part del govern, es van estenent. A les mobilitzacions que fa setmanes que pares i mestres de dos centres d’Ontinyent (Martínez Valls i Bonvista) i un d’Alaquàs (el Ciutat de Cremona), ara s’han afegit a la protesta quatre escoles de Castelló (Mestre Canós, Herrero, Antonio Armelles i Bisbe Climent), una de València (Ramiro Jover) i una altra d’Alaquàs (Clara Campoamor). Una part de la comunitat educativa d’aquests centres passarà la nit als gimnasos i menjadors escolars com a mostra de refús a la decisió del govern valencià. A més, Escola Valenciana i STEPV faran una tancada simbòlica a les seus respectives aquesta nit. Ben probablement, la protesta s’anirà estenent aquestes setmanes vinents.

Dissabte, gran mobilització a València

A banda els tancaments, les protestes i mobilitzacions no s’aturen. Divendres es farà la Trobada d’Escola Valenciana de secundària i batxillerat de l’Alacantí i dissabte la Trobada d’Escoles en Valencià de la Vall d’Albaida a Bèlgida. Són dues ‘expressions de defensa i dignificació de la nostra escola’, diu l’entitat. També dissabte es faran les marxes ‘per l’escola pública i en valencià’ organitzades per Escola Valenciana, el Ciutat de Cremona d’Alaquàs i la Plataforma per l’Ensenyament Públic. Les marxes, en quatre columnes, començaran a les 17.30 i confluiran a la plaça de Manises de València a les 18.00.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any