Una gran instal·lació artística al Paquistan es fixa en els operadors de ‘drones’ nord-americans

  • Aquest article forma part de l'acord de col·laboració entre Global Voices i VilaWeb

VilaWeb
Redacció
11.04.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Amb l’ajuda de gent de la zona, un col·lectiu artístic associat amb una campanya contra els ‘drones’ ha desplegat un pòster gegant d’una supervivent d’atacs d’aquests avions en un camp de Khyber Pakhtunkhwa, una província paquistanesa prop del Waziristan, l’àrea tribal atacada constantment per aparells nord-americans des del 2004. 

La iniciativa té per objectiu posar cara a les víctimes civils dels atacs dels EUA. Segons el Bureau of Investigative Journalism, des del 2004 més de 380 ‘drones’ han atacat el Paquistan i hi han matat pel cap baix 3.500 persones, 200 de les quals eren infants.

La campanya de ‘drones’ dels EUA pretén eliminar els feus talibans paquistanesos. L’últim govern del país va condemnar-ne obertament l’ús, però una filtració de WikiLeaks va mostrar que secretament aprovava els atacs. El maig del 2013, a més, un tribunal paquistanès va sentenciar que els atacs amb ‘drones’ de la CIA al país eren il·legals.

La imatge de dalt s’ha compartit molt per Twitter amb l’etiqueta #NotABugSplat, que és el nom de la campanya. A la web diuen:

En l’argot militar, els operadors de drones Predator sovint es refereixen a les persones assassinades com a ‘insectes esclafats’, atès que veure’n els cossos a través d’un vídeo borrós sembla com si es tractés de cuques aixafades.

Per combatre aquesta insensibilitat i per conscienciar sobre les víctimes civils, un col·lectiu d’artistes ha instal·lat un retrat gegant en un camp de la regió paquistanesa de Khyber Pukhtoonkhwa, on són molt habituals els atacs amb ‘drones’. Ara, doncs, des de la càmera instal·lada als aparells allò que veuen els guies remots o operadors a la pantalla no són puntets anònims al paisatge, sinó la cara d’una víctima infantil innocent.

La web diu que la nena del ‘pòster no té nom’. La Foundation for Fundamental Rights, una de les entitats paquistaneses vinculades amb la campanya, afegeix que va perdre els pares i dos germans petits arran d’un atac aeri.

Però un usuari de Twitter sembla que va descobrir la cara de la nena en una foto de víctimes de ‘drones’ del 2009:

David Steven @davidsteven
Aquesta és la foto original de la campanya paquistanesa #NotABugSplat contra els drones http://www.wired.com/2011/12/photos-pakistan-drone-war/#slideid-192530

Zahra Ahmer comentava sobre la web de la campanya:

És un apuntament bo i la nena de la foto és tan innocent, tan pura, i la manera com aquests ‘drones’ l’han agredida… M’espanta llegir comentaris que expressen empatia per aquests infants i, alhora, diuen que aquests aparells són necessaris. És a dir, està tan arrelat en els seus cervells que és l’ÚNIC mitjà per a lluitar contra els talibans! Realment us ho creieu? Realment creieu que amb tota la tecnologia i creativitat que tenim, només podem arribar a això? És probablement la manera més fàcil, sí. Però realment l’única? Bé, m’agradaria preguntar-vos si us agradaria que el govern també perseguís criminals així. Especialment els països estrangers.

No s’hauria de recórrer a sistemes de persecució de terroristes que facin perillar la vida d’innocents. Per contra, s’hauria de pensar i d’aplicar un mètode més bo. Podria ser més fàcil que acceptéssiu el destí d’aquesta nena, vivint còmodament a casa vostra, i per un moment intentar d’imaginar la seva realitat i els seus records i el medi on viu. I, si us plau, penseu-hi de debò i digueu si els ‘drones’ són necessaris.

John Uebersax escrivia:

És una idea excel·lent. Oposar-se a l’agressió militar amb odi i agressivitat augmenta l’agressió. És millor apel·lar a la consciència, perquè l’agressor en sigui conscient i es pregunti: ‘Què fem malament?’

Els partidaris del ‘drones’ argumenten que els atacs de precisió com els dels aparells no tripulats comporten, al capdavall, menys víctimes. Però hi ha un debat obert sobre el nombre de víctimes civils i militars amb aquests atacs. Des que els EUA van definir tots els homes en edat militar com a ‘combatents enemics’ ha variat molt el nombre de víctimes segons les organitzacions independents que documenten les morts per ‘drones’. Segons Amnistia Internacional, un bon nombre de víctimes de ‘drones’ no anaven armades i alguns atacs podrien ésser crims de guerra. Un estudi de l’International Crisis Group va concloure que els atacs amb ‘drones’ eren un sistema ‘gens efectiu’ de combatre talibans al Paquistan.

No hi ha hagut atacs amb ‘drones’ al país els últims cent dies; és l’aturada més llarga des del 2011. El diari Washington Post considerava que els EUA havien disminuït aquests atacs perquè el govern paquistanès li ho havia demanat per a mirar d’avançar en les converses de pau amb els talibans.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any