Escola Valenciana farà demà un tancament simbòlic en solidaritat amb els centres que perden unitats en català

  • Si el recurs fos admès implicaria la suspensió cautelar i el començament d'un nou procés de matriculació a 96 municipis de 18 comarques del País Valencià

VilaWeb
Redacció
09.04.2014 - 10:51

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Membres d’Escola Valenciana faran aquest dijous un tancament simbòlic a la seu de l’entitat en solidaritat amb els centres que perden unitats en català. Així ho ha anunciat l’entitat a través d’un comunicat en què critica les darreres declaracions de la consellera d’Educació, María José Català, on assegurava que la llibertat d’elecció del programa lingüístic estaria garantit sempre que hi hagués suficients alumnes per formar grup i que l’arranjament escolar no s’havia realitzat per criteris lingüístics. Els fets demostren que no és així i per això l’entitat va decidir portar als tribunals la decisió del Consell de tancar més de cent unitats en català (la gran majoria de les quals tenen suficient demanda). De fet, Escola Valenciana ha anunciat que inclourà aquestes declaracions de la consellera en la vista oral del recurs contenciós-administratiu. L’entitat és ara a l’espera del dictamen del TSJ valencià que resolgui aquest recurs, que demana la suspensió cautelar de l’arranjament. Si el jutjat acceptés e recurs, es suspendira cauterlament la mesura del Consell i s’obriria el procés de matriculació en aquestes línies que fins ara ha estat blocat a noranta-sis municipis de divuit comarques.

‘Les famílies que vulguen matricular en valencià tenen a la seua disposició l’assessorament d’Escola Valenciana, les que vulguen matricular en castellà que s’adrecen a María José Català’, ha expressat el president d’Escola Valenciana, Vicent Moreno. El president de l’entitat ha afegit que la consellera ‘no escolta les famílies dels centres afectats, ni s’até als fets, i això li passarà factura, temps al temps, i ella ho sap’.

Escola Valenciana considera que les famílies no tenen lliure elecció del programa lingüístic perquè no totes les escoles públiques ofereixen ensenyament en valencià. L’entitat demana a la consellera que especifiqui quants alumnes són suficients per formar un grup de català i recorda com només dos alumnes han estat suficients per modificar a meitat de curs una línia de valencià al CP Pare Català de València.

‘Hi ha una política educativa orquestrada per atacar l’ensenyament públic i en valencià’, assenyala Escola Valenciana, que posa l’exemple del Col·legi Ciutat de Cremona d’Alaquàs, amb més de vint famílies disposades a matricular els seus fills al centre i amb la decisió de la conselleria de tancar-lo. L’entitat també denuncia que en els casos de centres amb doble línia en català i espanyol on el consell escolar ha hagut d’escollir quina havia d’eliminar, la conselleria ha forçat que sigui la de català, sense respectar la decisió del consell escolar.

El divendres 11 d’abril se celebrarà la Trobada de secundària i batxillerat de l’Alacantí i el dissabte 12 d’abril es farà la Trobada d’Escoles en Valencià de la Vall d’Albaida a Bèlgida, dos actes que l’entitat considera que són ‘dues expressions de defensa i dignificació de la nostra escola organitzades per la nostra entitat per al cap de setmana’. El mateix dissabte Escola Valenciana, el Col·legi Ciutat de Cremona d’Alaquàs i la Plataforma per l’ensenyament públic han organitzat les marxes ‘per l’escola pública i en valencià’. Les marxes començaran a les 17.30 i confluiran en la Plaça Manises de València a les 18.00.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any