El Financial Times admet que la negativa del congrés espanyol no és el final del camí

  • Diu que Madrid ha enviat el senyal més clar que no toleraria ni un pas cap a la independència

VilaWeb
ACN
08.04.2014 - 22:21

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El diari britànic Financial Times assegura que el congrés espanyol ‘ha enviat el senyal més clar fins ara que no toleraria cap pas de Catalunya cap a la independència’. Un article del corresponsal a Madrid, Tobias Buck, diu que els diputats espanyols han rebutjat ‘una petició formal’ de Catalunya de fer una consulta sobre el seu futur. Mariano Rajoy –diu– ha ‘atacat els líders catalans i els ha acusats de presentar una visió idíl·lica d’un estat independent’. En un ‘discurs combatiu’, ha advertit els independentistes que ‘ofereixen una cosa que s’assembla a l’illa de Robinson Crusoe’, indica.

L’article explica que Rajoy ‘ha avisat que un estat català independent quedaria fora de la UE, de l’euro i de tots els tractats internacionals, i que els catalans perdrien els subsidis de la UE i el dret de lliure circulació’.

També informa que els diputats catalans ‘han avisat que continuarien organitzant el referèndum independentment del resultat de la votació del congrés espanyol’. Sobre el representant de CiU, Jordi Turull, explica que ha defensat ‘que un referèndum és legalment possible sempre que hi hagi voluntat política a Espanya’.

La crònica del Financial Times diu que la petició també ha estat rebutjada per Alfredo Pérez Rubalcaba, que s’ha mostrat ‘absolutament contrari al dret d’autodeterminació i a la independència de Catalunya’.

Segons el Financial Times, el debat al congrés espanyol ‘ha deixat clar que l’objectiu català per la independència es dirigeix cap a un mur sòlid d’oposició’. I afegeix: ‘Com a Escòcia, Catalunya ha vist un creixement fort del suport en la creació d’un estat independent. Però a diferència del govern del Regne Unit, Madrid insisteix a no permetre la secessió ni tan sols de fer cap referèndum, perquè assegura que la constitució no permet l’autodeterminació.’

Segons Tobias Buck, ‘sota pressió dels líders empresarials i dels altres governs’, el govern català i l’espanyol han dit ‘repetidament’ que estan ‘disposats a negociar però continuen molt dividits sobre la manera com s’haurien de fer les negociacions’. ‘Mentre Rajoy i els seus assessors suggereixen que podrien estar disposats a transferir més poders fiscals a Barcelona, els líders catalans volen converses per a permetre el camí legal cap a un referèndum sobre el futur polític de Catalunya’, diu l’article.

La crònica acaba dient que ‘el ferm rebuig’ del congrés espanyol ‘difícilment es veurà com el final del camí’ a Catalunya. I prediu que el parlament català aprovarà aviat la llei de consultes, que segurament ‘marcarà un nou xoc legal amb el Tribunal Constitucional d’Espanya’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any