L’impactant discurs d’Alfred Bosch al congrés en defensa de la democràcia

  • 'No som Robinson Crusoe, som Divendres, el criat que no pot ni decidir el seu nom'

VilaWeb
VilaWeb
ACN
08.04.2014 - 21:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El portaveu d’ERC al congrés espanyol, Alfred Bosch, veu molt clar que el no a la consulta no significa el final del procés. ‘Em sap greu si algú es pensa que passarà això’, ha dit només de començar la intervenció. Bosch ha acusat directament els dos grans partits espanyols de negar el dret de vot dels catalans i els ha advertit que, facin què facin, no podran aturar la majoria del poble català: ‘Els grans partits espanyols pretenen interrompre la rotació de la Terra per bé que saben que, malgrat tot, continua movent-se.’ I per reblar-ho ha citat la cèlebre frase de Galileu: ‘Eppur si muove’.

Heus ací el vídeo de la intervenció íntegra d’Alfred Bosch:

‘No som Robinson Crusoe’, ha dit referint-se a la comparació que havia fet Rajoy. ‘Ara som Divendres, el criat, que no pot ni tan sols triar el nom.’

‘No podeu decretar el final de la història. Ni que el vent deixi de bufar, les marees s’interrompin i els planetes parin de girar’, ha dit Bosch adreçant-se al govern espanyol. També ha assegurat que el procés català no es clouria amb una votació al congrés o amb una decisió de l’executiu estatal, sinó que es resoldria ‘a les urnes’, perquè la majoria del poble català ho havia decidit.

La proposta que s’ha debatut simbolitza, segons Bosch, la voluntat d’acord de les forces polítiques catalanes i el ‘gran respecte’ per tots els ciutadans que representen les corts espanyoles. Tot amb tot, el parlament no ha emprès aquesta via per negociar si es fa la consulta o no es fa, sinó per pactar-ne les condicions, ha recordat.

També s’ha referit a les proclames d’amor per Catalunya que havia fet una estona abans Mariano Rajoy. Un amor malentès, segons el diputat d’ERC: ‘L’amor de veres és el que respecta, el que es basa en la llibertat, en la igualtat, el que no prohibeix ni censura i no l’amor que nega la voluntat de l’altre.’

Per acabar, Bosch ha volgut apel·lar directament als ciutadans espanyols, a qui ha demanat que no donin suport al ‘disbarat’ que vol cometre el govern espanyol. La negació del dret de vot dels catalans ‘perjudicarà la democràcia espanyola’ i servirà de precedent, segons el portaveu republicà, per a negar el dret de decidir al conjunt de ciutadans espanyols sobre més qüestions. L’argument de la legalitat podria servir –ha posat d’exemple– per a negar la capacitat dels ciutadans de decidir entre monarquia i república.

Bosch ha garantit que la ‘partida’ no es decidiria pas en una votació al congrés d’Espanya sinó a les urnes catalanes el 9 de novembre vinent.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any