Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Dijous  03.04.2014  23:50

Escola valenciana, la nostra escola

Manifest de les Trobades d'Escoles en Valencià de 2014

Men?ame
 

Els centres educatius que participen en les Trobades 2014 són la nostra escola. Són l’exemple de l’escola que ens obri la porta a les llengües, amb professorat i famílies que creuen en aquest model educatiu d’èxit, bastit amb la implicació de la societat des de fa trenta anys.

El lema 'Escola Valenciana, la nostra escola' és la crida dels qui tenim el convenciment que la millor escola possible és l’escola a la qual tothom té dret, l’escola conformada pels mestres i pel professorat amb il·lusió, per aquelles i aquells que treballen de valent perquè tot l’alumnat tinga una educació òptima. És l’escola de les mares i els pares participatius, l’escola de les comunitats educatives que apliquen els valors propis d’una societat valenciana que sap estar a l’altura de les circumstàncies, malgrat les actuacions de l’Administració educativa.

La nostra és l’escola digna i arrelada a l’entorn més pròxim, la que aplica de forma profunda els criteris de democràcia participativa elementals i necessaris amb l’objectiu últim d’afavorir el millor aprenentatge possible a un alumnat divers en un context intercultural.

Eixa és l’escola valenciana que tenim i l’escola valenciana que defensem. És l’escola que entre totes i tots fem per millorar cada dia, malgrat els greus atacs als quals ens tenen sotmesos.

Davant de la marginació de l’ensenyament plurilingüe en valencià, davant de la insuficient oferta educativa en la nostra llengua, davant d’un Decret de plurilingüisme sense recursos i davant de la imposició de lleis pròpies de l’era predemocràtica com la LOMCE, totes i tots els qui ens sentim identificats amb el model educatiu que és l’escola pública, en valencià i de qualitat ens sentim orgullosos d’estar enxarxats en un moviment que de cap de les maneres permetrà que un dret universal i bàsic com l’educació siga marginat i desvirtuat per les més altes instàncies institucionals.

Les Trobades d’Escoles en Valencià 2014 se centren en la defensa de l’escola que millors resultats acadèmics dóna: l’escola en valencià, un model que està establert, bàsicament, en el sistema educatiu públic.

Les Trobades 2014 són el símbol del treball que esteu fent els qui creieu en la nostra escola. Festes lúdiques i reivindicatives que recorren les comarques per a visualitzar l’estima pel valencià i per a defensar la necessitat de destinar els recursos públics que es mereix una escola com la nostra, la que està formant els valencians i les valencianes del futur.

És inacceptable que un govern tanque centres educatius. És antidemocràtic que s’intente eliminar l’ensenyament en valencià. Cada família a la qual es nega el dret bàsic que els seus fills i filles estudien en valencià està patint una política governamental autoritària.

Les Trobades són l’exemple de la democràcia participativa, els altaveus socials del treball invisible i l’actitud constructiva de totes les persones que dignifiquen l’escola i, així, dignifiquen també una altra manera de ser valencians.

Fa anys que estem obrint pas al valencià de l’escola al carrer, un pas fonamental per a la normalització de la nostra llengua i perquè l’alumnat tinga referents en valencià més enllà de l’aula. Els mitjans de comunicació són clau en aquest sentit. El govern ha deixat els xiquets i les xiquetes valencians sense cap mitjà audiovisual d’àmbit de país que emeta programació en la nostra llengua. S’ha fet un colp d’estat mediàtic i ens han privat de mitjans de comunicació públics en valencià. L’alumnat té dret a referents audiovisuals que parlen en valencià; és més, qui ens governa té l’obligació d’oferir aquest dret a tota la ciutadania.

És per això que la nostra escola vol que es recupere un espai mediàtic que fomente el nostre màxim tret d’identitat i que servisca de model per a treballar continguts també a l’aula.

Els màxims responsables polítics han de respectar la llengua dels valencians i de les valencianes. Els que ocupen càrrecs a les grans institucions han de ser models i referents de la normalització del valencià. Hauria de ser lògic que s’expressaren en la nostra llengua. És per això que han d’assumir la seua responsabilitat i ser els primers a utilitzar-la i promoure-la. Han de fer tots els possibles perquè l’oferta d’ensenyament en valencià es normalitze i perquè el valencià tinga el seu espai en tota la resta d’àmbits d’ús.

Qui qüestiona la nostra llengua qüestiona les persones que hem escollit viure en valencià. La nostra és una escola a tot color i qualsevol atac que la vulga pintar de gris està marginant el model d’ensenyament òptim al País Valencià, l’escola en valencià, la nostra escola.