Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Dijous  03.04.2014  00:00

Autor/s: Jose Vte. Belda Vila · Membre de Coalició Compromís

Racionalització de l'Administració Local i democràcia participativa

Men?ame
 

La Reforma de l'Administració local ens està portant el disseny d'una administració sense  ànima, retrocedint alguns segles arrere, on el ciutadà era un simple administrat. L'article 9.2 de la constitució espanyola indica en l'últim paràgraf  que 'Correspon als poders públics promoure les condicions perquè la llibertat i la igualtat de l'individu i dels grups en què s'integra siguen reals i efectives; remoure els obstacles que impedisquen o dificulten la seua plenitud i facilitar la participació de tots els ciutadans en la vida política, econòmica, cultural i social'.

Els 'càrrecs electes' erròniament tendeixen a atribuir-se, en exclusiva, el dret a la discussió política a les Corts i ens recorden, quasi de manera innata i moltes vegades, vull pensar, inconscient, que la nostra obligació és acatar les lleis i el nostre mitjà de participació és la votació en les eleccions. No es s'adonen que de manera sistemàtica estan incomplint allò de la participació de tots, base de la idea democràtica, la qual cosa porta a avivar en la societat la necessitat de canvis. Ací és on s'engendra el malestar social i el descrèdit, tant de polítics com de tots aquells que treballen en l'administració. Amb la reforma de l'administració local, no sols no s'aconseguirà l'estalvi que es pretén (si és que realment es pretén el que es diu), sinó que s’incrementarà eixa tendència de no poder participar en allò que ens afecta.

En les nostres mans queda, per difícil que ens parega, deixar-nos de suports a grans partits ancorats en una idea errònia de poder, i començar a pensar en altres amb compromís i sense por de canviar i  ser canviats.