Sánchez Piñol treballa en la segona part de ‘Victus’

  • 'La història no es va acabar el 1714', diu l'escriptor

VilaWeb
VilaWeb
Xavier Pi i Tània Tàpia (ACN)
02.04.2014 - 09:17

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Després de l’èxit fulgurant de ‘Victus’ (La Campana), amb més de 200.000 exemplars venuts, l’escriptor Albert Sánchez Piñol ja treballa en una segona part de la novel·la. El llibre, que es publicarà en espanyol, resseguirà els anys posteriors a la desfeta del 1714 i farà incís en ‘la carambola històrica’ –com la defineix l’escriptor- Piñol, que cinc anys després de la Guerra de Successió va portar 10.000 catalans a allistar-se a les files de l’exèrcit francès per lluitar contra l’Espanya de Felip V. Precisament, el mateix exèrcit capitanejat pel duc de Berwick que els havia expugnat al costat dels borbònics. ‘És un projecte madur i el que tinc més avançat’, explica Piñol.

‘Victus’ va veure la llum el 2012, dos anys abans de la commemoració del Tricentenari. La novel·la rescatava i ficcionava els fets que van envoltar el setge de Barcelona durant la Guerra de Successió. La història ha atrapat milers de lectors -el llibre va ja per la novena edició- i els drets per traduir-la s’han venut a països tan diversos com Corea, Alemanya, Rússia, Holanda, Itàlia, Portugal i França. Al setembre, i de la mà de l’editorial americana Harper Collins, ‘Victus’ sortirà traduïda a l’anglès.

‘La història no es va acabar el 1714’, diu Piñol, que assegura que els personatges del segle XVIII són fascinants. ‘Són ells mateixos qui em fan el llibre, jo només ho transcric perquè el relat té tanta força narrativa que ja surt fet’, ha destacat.

Tot i reconèixer que és un “projecte madur”, l’escriptor apunta que encara hi ha molta feina per fer amb l’editorial abans que l’obra no es trobi als prestatges de les llibreries. ‘Em passo mig dia fent de secretari de mi mateix”, reconeix Piñol, que no posa data per a la publicació però sí que diu estar segur que sortirà “abans que després’.

La segona part de ‘Victus’ repassarà històries com la del guerriller Pere Joan Barceló, conegut com a ‘Carrasquet’, que va lluitar aferrissadament contra l’ocupació borbònica després del 1714. Sánchez Piñol ha precisat que després de la desfeta de Barcelona va haver-hi una forta resistència contra el nou règim, sobretot fins al 1725.

Durant aquesta dècada, l’escriptor assegura que hi va haver episodis ‘al·lucinants’ i poc coneguts com la guerra que va esclatar el 1719 entre França i Espanya, coneguda com la de la Quàdruple Aliança. Piñol explica que és en aquell moment quan es va donar una carambola històrica sorprenent. El duc de Berwick, el mateix que va liderar les tropes franceses que van ajudar l’exèrcit borbònic a assetjar Barcelona, cinc anys més tard va requerir la col·laboració dels catalans a qui ell mateix havia expugnat per combatre Felip V.

De fet, va ser el mateix Berwick qui va fer l’oferta al guerriller ‘Carrasquet’ perquè aconseguís reclutar tropes per lluitar contra els espanyols. Més de 10.000 voluntaris catalans es van allistar a l’exèrcit francès com a auxiliars, sota la promesa que si derrotaven els espanyols se’ls retornarien les llibertats arravatades el 1714. ‘Tot això genera una sèrie de peripècies, que ja podreu llegir quan es publiqui la novel·la’, avança Piñol.

Esperant aixecar el film de ‘Victus’

En paral·lel a la gestació de la segona part de ‘Victus’, Sánchez Piñol també espera que el seu darrer Sant Jordi faci el salt a la gran pantalla. De moment, però, es mostra caut. Més enllà de recordar que ja se n’han venut els drets per adaptar-la al cinema, deixa tota la resta en mans de les productores.

Això sí, l’escriptor no amaga que la pel·lícula servirà per estendre arreu la desfeta del 1714. “Una de les millors maneres de transmetre imaginaris col·lectius és mitjançant el cinema, una de les arts més complertes i multitudinàries que hi ha”, explica Sánchez Piñol. I conclou: “Un llibre, per molt que es vengui, sempre tindrà una audiència més reduïda, i crec que ‘Victus’ s’adapta molt bé a la gran pantalla”.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any