Manuel Valls, nou primer ministre francès per a un ‘govern de combat’

  • L'actual ministre d'Interior succeeix Jean-Marc Ayrault l'endemà de la desfeta del partit socialista a les municipals

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
01.04.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El president francès, François Hollande, va demanar ahir a Manuel Valls que fos el nou primer ministre en substitució de Jean-Marc Ayrault, que havia dimitit, juntament amb tot el govern, arran de la desfeta electoral del Partit Socialista a les municipals. Hollande, en un discurs emès per televisió, va dir: ‘Votant o amb l’abstenció, heu expressat el vostre descontentament i la vostra decepció. He entès el missatge.’ I va afirmar que el nou executiu de Valls seria ‘un govern de combat’ amb l’objectiu de reforçar l’economia, protegir la justícia social i recuperar el poder adquisitiu dels ciutadans. Manuel Valls, nascut a Barcelona, ja era ministre d’Interior de l’actual govern i és membre de l’ala més centrista o liberal del Partit Socialista francès.

Hollande va voler fer un reconeixement al govern sortint. Va dir que Jean-Marc Ayrault havia treballat amb ‘coratge i abnegació’ per recuperar l’economia.

Amb tot, va admetre que els francesos havien expressat que hi havia massa imposts i massa desocupació. Després d’assegurar que no es desentenia del patiment dels qui no podien arribar a final de mes, va reconèixer que redreçar el país era indispensable i que per això tenia una nova proposta política. ‘Confio en Manuel Valls la missió de dirigir el govern de França’ amb un ‘equip unit, coherent i cohesionat’, va dir. ‘És un govern de combat’, va remarcar.

En vista de la divisió en què, segons Hollande, es troba França, va recordar que la república era un bé comú. Així mateix va parlar de ‘crisi cívica i fins i tot moral’ i de desafiament a les institucions: ‘El diàleg i el respecte són més que mai el millor mètode per a unir els francesos i els seus representants.’ També es va referir al Front Nacional dient que algú s’aprofitava de la crisi per fomentar ‘l’odi i el rebuig’.

Els socialistes han perdut en les municipals més de 150 batllies en ciutats de més de 9.000 habitants, i l’extrema dreta del Front Nacional ja controla 11 municipis.

Manuel Valls és un dels polítics del govern socialista amb més suport entre els votants de dretes, sobretot perquè des d’Interior ha aplicat una política més dura amb la immigració. malgrat aquesta actuació –i la polèmica desfermada per la decisió de deportar una nena kosovesa–, Valls ha alertat sovint dels ‘perills’ de l’avanç electoral del Front Nacional de Le Pen. 

Valls representa l’ala més liberal i de centre del Partit Socialista francès, i el seu perfil encaixa amb l’intent d’Hollande de crear un govern socialista més proper a les demandes que han fet els ciutadans a les municipals, en què s’ha votat majoritàriament la dreta i, d’una manera creixent, l’extrema dreta.

 

Editorial de Vicent Partal: Valls no ens convé

Vídeo: Valls s’atreveix a parlar en català?

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any