Montoro acusa els catalans d’imposició i es nega a negociar

  • Utilitza el concert basc per advertir a Catalunya que no es pot buscar el consens 'a qualsevol preu' ni contra la constitució

VilaWeb
Redacció
27.03.2014 - 13:11

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, ha aprofitat aquest dijous el debat d’aprovació de l’actualització del concert basc per enviar un missatge a Catalunya i advertir que no es pot buscar el consens ‘a qualsevol preu’ sinó que ha de ser una expressió ‘de l’aposta pel bé general i comú, amb sentit d’estat, i amb respecte profund a les lleis que regeixen el nostre comportament’. Dos dies després de la sentència del Tribunal Constitucional que tanca la porta a la consulta però deixa la porta oberta al dret de decidir si no implica autodeterminació, Montoro ha advertit que ‘quan s’actua des de la imposició i les accions unilaterals desbordant el marc constitucional, qualsevol apel·lació a l’acord és estèril’.

Les manifestacions de Montoro arriben dos dies després que el Tribunal Constitucional emetés la sentència sobre el recurs del govern espanyol contra la declaració de sobirania del Parlament, que va declarar ‘inconstitucional i nul·la’ la definició de Catalunya com a subjecte polític sobirà.

La sentència, però, obria una porta al diàleg i recordava que el ‘dret a decidir’ es pot negociar en l’àmbit polític sempre que no s’entengui com el dret a l’autodeterminació. Tabé recordava que la Constitució és susceptible de ser reformada.

Amb tot, l’executiu espanyol no se sent interpel·lat per aquesta segona part de la sentència. La Moncloa entén que el Tribunal emet el mateix missatge que el president Rajoy en el sentit que la reforma de la Constitució és possible, malgrat que l’executiu afegeix que no hi ha consens per fer-la.

Montoro completa aquest dijous la resposta i afegeix que el consens necessari perquè hi hagi aquesta negociació política hipotètica sobre el dret a decidir no és possible si es planteja des de les ‘accions unilaterals’, en referència a la política de la Generalitat.

Segons Montoro, l’acord amb el govern basc i amb les diputacions per a l’actualització del concert basc és, precisament, l’exemple que demostra que la via del diàleg des del respecte a la Constitució i dins del marc legal és la que obté fruits i rèdits en benefici dels ciutadans.

Segons el ministre d’Hisenda, el concert basc no és ‘un privilegi’, sinó només un ‘fet diferencial’ perfectament encabit a la Constitució i que demostra que el consens és ‘un exercici polític que ha d’estar a la cartera de tots, dels grups polítics i dels governs’.

El ministre ha apel·lat també a la figura de l’expresident espanyol Adolfo Suárez com l’artífex del consens que durant la transició va permetre ‘assentar les bases de la democràcia’ i que ha portat ‘a l’estat de les autonomies’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any