Turull, Rovira i Herrera aniran a Madrid a ‘oferir diàleg i pacte’

  • Tots tres han estat designats representants del parlament per anar al congrés espanyol el 8 d'abril

VilaWeb
ACN
26.03.2014 - 15:56

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Jordi Turull (CiU), Marta Rovira (ERC) i Joan Herrera (ICV-EUiA) són els tres diputats que aniran a Madrid el 8 d’abril per defensar la petició al Congrés perquè transfereixi a la Generalitat la competència per a autoritzar, convocar i celebrar un referèndum sobre el futur polític de Catalunya. El Parlament els ha designats per 84 vots a favor, 16 en contra i 31 abstencions. També s’ha nomenat Maria Mercè Jou (CiU), Oriol Junqueras (ERC) i Dolors Camats (ICV-EUiA) com a suplents.

Resposta ‘a la britànica’

El diputat per ERC, Lluís Salvadó, ha assegurat que ‘la terna’ que defensarà la demanda al congrés representa una ‘àmplia majoria parlamentària, plural’. Ha assegurat que hi aniran a oferir ‘diàleg i pacte, de forma responsable’ per afrontar la ‘inviabilitat evident’ de la relació entre Catalunya i l’estat. Ha dit que esperen trobar-hi ‘una resposta a la canadenca, a la britànica’ tot i que ha lamentat que ‘malauradament’ la resposta serà un ‘no’, ‘una constitució fent de presó’.

El portaveu dels populars Santi Rodríguez, li ha replicat al seu torn de paraula posant en dubte si la resposta del congrés seria ‘a la britànica, a la canadenca, a la russa o a la somali’. Això sí, ha afirmat, serà ‘democràtica’ i per això demanen que la cambra catalana l’acati.

A la polèmica s’hi ha sumat al diputat de la CUP, Quim Arrufat. ‘Sabem que no serà ni de democràcia quebequesa ni ucraïnesa ni russa; serà l’espanyola, de ‘carpetazo’. Per això ha desitjat coratge als diputats que hi vagin per ‘aguantar els previsibles insults i les previsibles escopinades, tranquil·litat i bons aliments’, ha assegurat en una intervenció que ha alçat comentaris de la bancada popular.

La portaveu d’ICV-EUiA, Dolors Camats, ha assegurat que se senten avalats amb la terna que representa els grups proposants i ha reiterat que no hi ha millor defensa per a la proposta que representants dels diputats dels grups que van signar i proposar la petició. Ha respost així al president del grup parlamentari de C’s, Albert Rivera, que ha tornat a reclamar en nom de la pluralitat que algun representant del seu partit, o del sector contrari a la petició, hauria de viatjar també a Madrid. ‘Reductio ad absurdum’, li ha etzibat Quim Arrufat.

Que hi vaig el president Mas

Rivera, en el seu torn de paraula, també ha reiterat que C’s voldria que fos el president Mas qui tingués ‘la valentia i el coratge que té’ al Parlament per defensar-ho igualment al congrés. ‘Li fa por ser l’Ibarretxe català?’, li ha preguntat. Rivera també ha ironitzat sobre la pluralitat de la terna de diputats: ‘Entre separatistes i molt separatistes’. També el PP ha insistit que el president Mas fos qui es desplacés a Madrid per defensar el traspàs de competència.

El líder del PSC, Maurici Lucena, al mateix temps ha replicat al president Mas ‘l’amenaça velada’ pels posicionament dels grups en les votacions a la cambra, que segons ell, ha fet. ‘És sobrera i poc apropiada’ per part d’un cap de l’executiu, ha conclòs en una intervenció molt breu.

Ha tancat les intervencions abans de la votació el diputat de CiU, Pere Vila, que ha replicat a PSC, C’s i PP que el president Mas ‘defensa diàriament’ el procés. ‘No en tingueu cap dubte’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any